Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Quiz: Γνωρίζετε ποιός φέρει ακόμη και σήμερα στον Ορχομενό το όνομα "ΑΘΑΜΑΣ";


Με αφορμή το σχόλιο μας για την Πλατεία της Σκριπούς, όπως έχουμε συνηθίζει να αποκαλούμε την Πλατεία Αθάμαντος, μας ήρθε η ιδέα για το πρώτο quiz...

Άραγε, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε εάν όντως ακόμη και και σήμερα υπάρχει δημότης του Ορχομενού που φέρει το όνομα Αθάμας; Υπάρχει και ποιός είναι;

Για την ... ιστορία ο Αθάμας είναι πρόσωπο της
ελληνικής μυθολογίας, ήρωας της Θεσσαλίας και της Βοιωτίας, βασιλιάς του Ορχομενού, του οποίου ο μύθος συναντάται σε διάφορες παραλλαγές.
Ήταν γιος του
Αιόλου και της Εναρέτης. Παντρεύτηκε πρώτα τη θεά Νεφέλη από την οποία απέκτησε τα δίδυμα Φρίξο και Έλλη. Αργότερα χώρισε με τη Νεφέλη και παντρεύτηκε την Ινώ, θυγατέρα του Κάδμου. Με την Ινώ, απέκτησε δύο παιδιά: το Λεάρχη και το Μελικέρτη. Ο Αθάμας είχε επίσης ένα αδελφό, το Σαλμονέα, ο οποίος ήταν πατέρας της Τυρούς.
Ο
Φρίξος και η Έλλη, μισούταν από τη μητριά τους, Ινώ. Η Ινώ κατέστρωσε σατανικό σχέδιο για να απαλλαγεί από τα παιδιά, ψήνοντας όλους τους σπόρους της πόλης ώστε να μην μπορούν να βλαστήσουν. Οι ντόπιοι αγρότες, φοβούμενοι την πείνα, ζήτησαν συμβουλές από ένα γειτονικό μαντείο. Η Ινώ δωροδόκησε τους απεσταλμένους να πουν ψέμματα ότι το μαντείο ζήτησε τη θυσία του Φρίξου. Ο Αθάμας ακουσίως δέχθηκε. Πριν ωστόσο δολοφονηθούν, ο Φρίξος και η Έλλη διασώθηκαν από ένα ιπτάμενο χρυσόμαλλο κριάρι που έστειλε η Νεφέλη, η φυσική τους μάνα. Η Έλλη έπεσε από το κριάρι στον Ελλήσποντο (που μετονομάστηκε έτσι προς τιμή της) και πέθανε, αλλά ο Φρίξος επέζησε και έφθασε στην Κολχίδα, όπου ο βασιλιάς Αιήτης τον καλοδέχθηκε, δίδοντάς του την κόρη του, Μήδεια, για σύζυγο. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο Φρίξος έδωσε στο βασιλιά το χρυσόμαλλο δέρας του κριαριού, που ο Αιήτης κρέμασε από ένα δένδρο στο βασίλειό του.
Αργότερα, η Ινώ ανέθρεψε το
Διόνυσο, ανηψιό της, γιο της αδελφής της Σεμέλης, προκαλώντας την αμέριστη ζήλεια της Ήρας. Αντεκδικούμενη, η Ήρα τρέλανε τον Αθάμαντα. Ο Αθάμας σκότωσε στην τρέλα του ένα γιο του, το Λέαρχο. Η Ινώ, για να ξεφύγει από την καταδίωξη του φρενήρη συζύγου της, έπεσε στη θάλασσα με το γιό της Μελικέρτη. Και οι δύο αργότερα λατρεύτηκαν ως θαλάσσιες θεότητες, η Ινώ ως Λευκοθέα, και ο Μελικέρτης ως Παλαίμων.
Ο Αθάμας, με την ενοχή για το φόνο του γιού του, εξαναγκάστηκε να φύγει από τη
Βοιωτία. Διατάχθηκε από το μαντείο να εγκατασταθεί σε ένα μέρος όπου θα μπορούσε να φιλοξενηθεί από άγρια θηρία. Αυτό το βρήκε στη Φθιώτιδα στη Θεσσαλία, όπου ξάφνιασε μια αγέλη λύκων που έτρωγαν πρόβατα. Όταν τους πλησίασε έφυγαν, αφήνοντάς του τα κόκκαλα. Ο Αθάμας, βλέποντάς αυτό ως οιωνό εκπλήρωσης της προφητείας, έμεινε στην περιοχή και παντρεύτηκε μια τρίτη γυναίκα, τη Θεμιστώ (γιος: Σχοινεύς). Η περιοχή αργότερα ονομάστηκε Αθαμανική πεδιάδα.
Όταν ο Αθάμας επέστρεψε στη δεύτερη γυναίκα του, την
Ινώ, η Θεμιστώ ζήτησε εκδίκηση ντύνοντας τα παιδιά της στα άσπρα και της Ινώς στα μαύρα. Η Ινώ άλλαξε τα ρούχα χωρίς η Θεμιστώ να το γνωρίζει και σκότωσε η ίδια τα παιδιά της.
Ο μύθος του Αθάμα ενέπνευσε τον
Αισχύλο, τον Φερεκύδη, τον Ευριπίδη και τον Σοφοκλή. Ο τελευταίος έγραψε δύο τραγωδίες με τον τίτλο Αθάμας, οι οποίες όμως δεν διασώζονται.
(Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)


Για την τραγική ιστορία του Βασιλιά Αθάμα, μέσα από ένα ιστορικό μυθιστόρημα, έχει γράψει και η Ορχομένια συγγραφέας κα. Τότα Τσάκου - Κονβερτίνο στο βιβλίο της "Μελιβοία, ο μεγάλος έρωτας του Βασιλιά Αθάμα και η τραγική του μοίρα". Θα το βρείτε σε βιβλιοπωλεία του Ορχομενού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: