Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

To Τρόπαιο του Σύλλα ακόμη περιμένει…


Κατά τη διάρκεια άροσης ιδιωτικού αγρού, στη θέση "Κυδωνιά", μεταξύ Ορχομενού και Πύργου, ήρθε στο φως τμήμα λίθινου τροπαίου, που στήθηκε από το Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα, με αφορμή την νίκη του το 86 π.Χ. εναντίον του στρατού του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ. Η ταύτιση βεβαιώνεται από επιγραφή που βρέθηκε στο βάθρο του τροπαίου. Η πλήρης δημοσίευση του μνημείου έγινε από την υπεύθυνη αρχαιολόγο της ανασκαφής, κ. Έλενα Κουντούρη περίπου τρία χρόνια πριν, όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Θ` Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων δεν έχει ιεραρχήσει την ανάδειξη του Τροπαίου του Σύλλα (κομμάτια του οποίου είναι … άτακτα τοποθετημένα στη μάνδρα του Θολωτού Τάφου του Μινύα ) εάν και το οποίο θα μπορούσε να αποτελούσε ένα ακόμη σημείο προορισμού για την περιοχή μας!

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, ο Μιθριδάτης στράφηκε εναντίον των Ρωμαίων ξεσηκώνοντας τους πληθυσμούς της Μ. Ασίας και παίρνοντας με το μέρους του τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας. Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης της ρωμαϊκής εξουσίας στην ανατολική Μεσόγειο, η ρωμαϊκή Σύγκλητος επέλεξε τον Σύλλα για να αντιμετωπίσει τον μιθριδατικό στρατό, επικεφαλής του οποίου είχε τεθεί ο στρατηγός Αρχέλαος.
Μετά την πολιορκία και ολοκληρωτική καταστροφή της Αθήνας, ο Σύλλας κινήθηκε προς την βόρεια Βοιωτία, στις πεδιάδες της οποίας δόθηκαν οι μάχες που έκριναν το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, μετά την πρώτη νίκη του Σύλλα στην Χαιρώνεια, σε ανάμνηση της οποίας έστησε δυο λίθινα ενεπίγραφα τρόπαια, ακολούθησε η τελευταία σύγκρουση κοντά στον Ορχομενό. Εκεί, στις βαλτώδεις παρυφές της λίμνης Κωπαϊδας, στην πεδιάδα που απλωνόταν βορειοανατολικά της αρχαίας πόλης, ο Σύλλας εξόντωσε τον στρατό του Αρχελάου.
Το τρόπαιο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα αντιγράφει τους κορμούς δέντρων που συνήθιζαν οι νικητές να στήνουν στο πεδίο της μάχης και να αναρτούν τον οπλισμό των ηττημένων. Σώζει τον κορμό, τις κνημίδες και το κάτω τμήμα της πανοπλίας και είχε στηθεί σε λίθινο βαθμιδωτό βάθρο, το οποίο κοσμούσαν πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις.
Σύμφωνα με την ανάγνωση της επιγραφής που ήρθε στο φως αναγνωρίζονται τα ονόματα των Σύλλα και Μιθριδάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: