Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

«Όχι σε εργοστάσιο καύσης απορριμάτων στη Θήβα» λέει ο Γιώργος Μουλκιώτης


Η κυβέρνηση με όρους αδιαφάνειας και εγκληματικής αδιαφορίας για το περιβάλλον και την υγεία, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη Βοιωτία ως «πίσω αυλή» και «σκουπιδότοπο της Αττικής». Παντελής έλλειψη ενημέρωσης, την στιγμή που καταστρατηγείται απροκάλυπτα, ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο οποίος για την Βοιωτία προβλέπει ανακύκλωση και δύο ΧΥΤΑ, στη Λιβαδειά και στη Θήβα.
Είναι εγκληματική αδιαφορία για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αφού, μια μονάδα καύσης απορριμμάτων, όπως αποκαλύπτει σχετικό έντυπο ιδιώτη επενδυτή, με μεγάλη δυναμικότητα και τοξικά υπολείμματα, «σχεδιάζεται» να εγκατασταθεί δίπλα στο ΧΥΤΑ της Θήβας, σε μικρή απόσταση από την πόλη και εντός της ζώνης της Υλίκης, υπονομεύοντας καταφανέστατα, την ποιότητα της ατμόσφαιρας, της γής, των νερών και τελικά την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και το μέλλον των παιδιών μας.
Είναι προφανές ότι η πολιτεία, δεν διαθέτει μια συγκροτημένη, διαχρονικά συνεπή και ξεκάθαρη εθνική πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων και για την ενεργειακή στρατηγική. Αφήνεται σε λύσεις ανάγκης που είναι οχλούσες, ρυπογόνες και πανάκριβες.
Μια σύγχρονη Πολιτεία, οφείλει να προωθήσει μια συγκεκριμένη πράσινη πολιτική, που περιλαμβάνει την ανακύκλωση, την ανάκτηση των υλικών και την κομποστοποίηση, πολιτική φιλική στο περιβάλλον και πολύ φιλικότερη στον πολίτη και από άποψη κόστους.
Η σημερινή Κυβέρνηση, τα εγκαταλείπει όλα στην τύχη τους και απλώς λειτουργεί σε πλαίσιο ελεύθερης αγοράς, σε μια κατάσταση ενός ιδιωτικό – επενδυτικού χάους, όπου πρωτεύοντα ρόλο έχουν οι επιχειρήσεις και όχι το Κράτος και η Αυτοδιοίκηση. Στηρίζουμε την ομόφωνη αρνητική απόφαση της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. Α.Ε., για επένδυση στη Θήβα μονάδας καύσης απορριμμάτων της Αττικής.


Γιώργος Μουλκιώτης,
Δικηγόρος – Νομαρχιακός Σύμβουλος Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: