Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Μια άλλη άποψη...


Με αφορμή την απόφαση του ΔΣ να κόψει εν τέλει τα γερασμένα πεύκα της πλατείας Αθάμαντος ο φυσικός κ. Λουκάς Ντάνος μας στέλνει... από μακριά ένα κείμενο που ανέσυρε από τα συρτάρια του το οποίο γράφτηκε πριν από δέκα χρόνια για τους άρχοντες του Δήμου Θεσσαλονίκης...
"Μόλις ξημέρωσε η πρώτη Δευτέρα του Μάρτη του 1895. Ανατολικά, έξω από τα τείχη της πόλης, τα χωράφια ακαλλιέργητα γέμιζαν αγριόχορτα, ζωάκια και ερπετά. Το χωράφι του γέρο Σελήμ έπρεπε να οριοθετηθεί γιατί οι Τούρκοι αρπαχτήδες έπαιρναν τα πάντα. Σκάβει ο γέρος και φυτεύει πεύκα!! Περίεργο, δεν παράγουν τίποτα τα πεύκα που να τρώγεται, τι τα θέλει ο Σελήμ; Η απάντησή του απλή και αφοπλιστική: Αφού δεν τρώγονται, δεν θα μου τα φάνε οι άπληστοι !!
Ο γέρος σύντομα πέθανε, τα πεύκα μεγάλωναν και κανένας δεν νοιαζότανε. Εβραίοι χρηματοπρούχοντες πήραν τα χωράφια, η πόλη μεγάλωσε και εξερράγη έξω από τα τείχη, σπίτια, βίλες χτίστηκαν, τα πεύκα μεγάλωναν. Στο χωράφι του γέρου χτίστηκε εξοχική εβραϊκή έπαυλη.
Κατοχή, οι Εβραίοι σφαγιάστηκαν, τα πεύκα μεγάλωναν. Δρόμος μεγάλος φτιάχτηκε και πέρασε δίπλα από τα πεύκα, κάποια άτυχα έπεσαν θύματα στην άσφαλτο που στρώθηκε. Η Δημοτική αρχή πήρε το κτίριο που από την δεκαετία του 50 στέγαζε το πρώτο ιατρείο του ιδρύματος κοινωνικών ασφαλίσεων και στέγασε μέχρι σήμερα κάποιες υπηρεσίες. Τα πεύκα γέρασαν και ενοχλούσαν γιατί πάνω τους φώλιαζαν, όπως έναν αιώνα και κάτι ακόμα, πουλιά μη φαγώσιμα !! Κουτσουλιές λέρωναν το πεζοδρόμιο και αυτό που σεβάστηκε ο χρόνος και οι καταπατητές, δεν το σεβάστηκε η Δημοτική αρχή: Η Δασική υπηρεσία νομίμως με νόμους που έφτιαξε η Δημοτική αρχή, εξέδωσε άδεια κοπής με αιτιολογία την επικινδυνότητα των πεύκων για τον περιβάλλοντα χώρο !!!
"Κόψτε τα δέντρα που μου κρύβουν τα ντουβάρια" (Χάρυ Κλην). Ντροπή τους, τόσες γενιές μετά, κανένας δεν κατάλαβε το καλό του γέρου που άντεξε τόσους επιδρομείς. Η δήθεν δασική υπηρεσία του δήμου έκοψε τα πεύκα και οι κορμοί τους σφόνδυλοι των τριάκοντα εκατοστών, όσα και τα αργύρια της θεϊκής προδοσίας, έγιναν καυσόξυλα.
Κρίμα και ντροπή, κάψαμε τον Ήλιο που κράταγε το πεύκο μέσα του για έναν αιώνα και κάτι ακόμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: