Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Ψήφο με Νόμο δίνει στους μετανάστες η Κυβέρνηση



Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης για την ανάδειξη εκπροσώπων α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης μετά την προσθήκη 250.000 νέων ψηφοφόρων στο εκλογικό σώμα αλλά και τη διοικητική μεταρρύθμιση που ακολουθεί σε λίγες εβδομάδες. Το νομοσχέδιο για την «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα», που συζητήθηκε την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου από τη μία προασπίζει το θεμελιώδες δικαίωμα χιλιάδων μεταναστών που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας από την άλλη «ανακατεύει» την τράπουλα στο εκλογικό σώμα.

Πολιτικοί αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε η αυτοδιοίκηση gr τονίζουν ότι «είναι βέβαιο ότι το κυβερνών κόμμα θα βγει κερδισμένο από τη συμμετοχή των μεταναστών και των ομογενών, καθώς αφενός ούτως ή άλλως στην πλειοψηφία τους διάκεινται ευνοϊκά απέναντί του, λόγω της ‘χαλαρότερης’ πολιτικής στο μεταναστευτικό από τη ΝΔ και αφετέρου, κυρίως, είναι αυτό το κόμμα που τους δίνει δικαίωμα να συμμετέχουν στα κοινά της χώρας που κατοικούν και εργάζονται». Μάλιστα, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου από το 2004 που ανέλαβε τη θέση του προέδρου του κόμματος έριξε ιδιαίτερο βάρος στην προσέγγιση των μεταναστών, πολιτική η οποία έξι χρόνια φαίνεται ότι έχει αποδώσει τους καρπούς της.


Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών στις δημοτικές εκλογές:- δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές για περίπου 250.000 ομογενείς και αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών. Πρόκειται για 80-90.000 μετανάστες και 155-160.000 ομογενείς κυρίως από την Αλβανία και δευτερευόντως από την πρώην Σοβιετική Ένωση. - Για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις επόμενες δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το 2010, θα πρέπει να εγγραφούν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, που θα συνταχθούν στους δήμους μέχρι τις 30 Iουνίου 2010. Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα έχουν όσοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα για μία πενταετία ή είναι κάτοχοι «Eιδικού Δελτίου Tαυτότητας Oμογενούς». - Στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να εγγραφούν όσοι αλλοδαποί είναι κάτοχοι άδειας διαμονής αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας. Oι ομογενείς ή οι μετανάστες που καλύπτουν τα κριτήρια της νόμιμης πενταετούς παραμονής στη χώρα και έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, θα μπορούν να εκλεγούν στα δημοτικά συμβούλια της χώρας, δίχως να έχουν το δικαίωμα να αναδειχτούν στις θέσεις του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Tο νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.opengov.gr/ypes. Αγκάθι πάντως παραμένει για την κυβέρνηση η επίλυση του θέματος της ψήφους των Ελλήνων που ζουν σε κάθε γωνιά του κόσμου και δεν μπορούν να ψηφίζουν στις χώρες διαμονής τους. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, δηλώνει ότι συν το χρόνω θα εξετάσει το ζήτημα, όμως είναι γνωστό στους παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και την απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ, προβληματίζει το ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πού πρόσκεινται πολιτικά οι εκατομμύρια ομογενείς. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), τονίζει την ανάγκη να υπάρξει η δυνατότητα εκλογής των εκπροσώπων των ομογενών στο Κοινοβούλιο, εκτός από την παραδοσιακή κάλπη και με επιστολική ψήφο. Η κάλπη να τοποθετείται όχι μόνο στα προξενεία , όπως προέβλεπε αρχικά το σχέδιο της απελθούσας κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και στα μητροπολιτικά κέντρα των κοινοτήτων. Και αυτό γιατί στις περιοχές όπως την Αυστραλία και στην Νότια Αφρική όπου οι αποστάσεις είναι αχανείς και οι Έλληνες θα κληθούν να ταξιδέψουν ακόμη και ένα εικοσιτετράωρο προκειμένου να ψηφίσουν στη πλησιέστερη προξενική αρχή. Σύμφωνα με το ΣΑΕ υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γίνει απογραφή των Ελλήνων που ζουν σε όλο τον κόσμο και να προχωρήσει η κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων. Ο εκλογικός «Καποδίστριας» του ΣΑΕ πρέπει να προχωρήσει προκειμένου να γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των εν δυνάμει ψηφοφόρων του Εξωτερικού και να συγκροτηθούν άμεσα εκλογικοί κατάλογοι και να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες αποδήμων ώστε οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στην Βουλή που να αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμό των πέντε ηπείρων.
πηγή: aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια: