Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Συνάντηση των εκτάκτων Αρχαιολόγων με την Λ. Μενδώνη


Τα προβλήματα των μονίμως εκτάκτων αρχαιολόγων άκουσε σήμερα η τη Γ. Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Τ., κα Λίνα Μενδώνη (φωτογραφία) στην συνάντησή της με το Προεδρείο του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.Ε.Κ.Α). Αρχικά συζητήθηκε το ζήτημα της εργασιακής επιβίωσης των αρχαιολόγων, δηλαδή της άρσης του 24μηνου περιορισμού. Από την πλευρά του το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι αποτελεί ακύρωση επαγγελματικού δικαιώματος και δεσμεύτηκε ότι έχει δρομολογηθεί η λύση του ζητήματος, ώστε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 να βρεθεί η οριστική του λύση με το Υπουργείο Εσωτερικών. Επιπλέον τέθηκε το αίτημα της εξαίρεσης όλων των ειδικοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. από το «24μηνο», πράγμα που θεωρείται από την πολιτική ηγεσία ανέφικτο. Από το Σύλλογο έγινε πρόταση για μία διορθωτική νομοθετική ρύθμιση για την μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ειδικά για το ΥΠ.ΠΟ.Τ., καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο έχει αδικηθεί στο παρελθόν λόγω της έλλειψης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και της εξαίρεσής του από προηγούμενα προεδρικά διατάγματα. Για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού η Γ.Γ. δήλωσε ότι γίνεται συνεννόηση με το ΑΣΕΠ, ώστε «οι διαγωνισμοί για τους αρχαιολόγους να έχουν διαφοροποιημένα και περισσότερα κριτήρια από τους υπόλοιπους διαγωνισμούς». Πάγια θέση της πολιτικής ηγεσίας, όπως εκφράστηκε από τη Γ. Γραμματέα, είναι «η γραπτή διαδικασία με ερωτήσεις που θα αποδεικνύουν και αναδεικνύουν την εμπειρία». Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ζήτησε να συμμετάσχει σ’ αυτές τις συζητήσεις που θα καθιερώσουν τον τρόπο πρόσληψης των αρχαιολόγων και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απαξίωση της μακροχρόνιας εμπειρίας και των σπουδών των αρχαιολόγων, προβάλλοντας παραδείγματα εργαζομένων για 10 και 20 χρόνια με σοβαρές σπουδές. Στο ερώτημα αν θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το 2010, δόθηκε η απάντηση ότι θα γίνει αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, όπως αυτές ορίστηκαν το 2001, σε βάθος τριετούς προγραμματισμού.«Παρά τις καλές προθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, παραμένουμε κι απ’ ό,τι φαίνεται θα παραμείνουμε άγνωστο για πόσο, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Η επίλυση των προβλημάτων μας εξαρτάται και από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, η στάση των οποίων φαίνεται αρνητική απέναντι στους εργαζομένους με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την οριστική και δίκαιη λύση του εργασιακού μας προβλήματος και καλούμε τα μέλη μας σε διαμαρτυρία στην είσοδο του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Κυριακή, 20/12/09, στις 11:00π.μ. όπου και θα συζητήσουμε περαιτέρω τα πορίσματα αυτής της συνάντησης.
Επίσης, προκηρύσσουμε 24ωρη απεργία την Δευτέρα 21/12/09 με συγκέντρωση, μαζί με τους υπόλοιπους συμβασιούχους του Υ.ΠΟ.Τ., στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης χωρίς να αποκλείσουμε την είσοδο στους επισκέπτες» τ
ονίζεται στην ανακοίνωσή τους. «Ζητάμε: εξαίρεση άμεσα των αρχαιολόγων από τον 24μηνο περιορισμό του ΠΔ Παυλόπουλου, ώστε να έχουν ίσα δικαιώματα στην εργασία κατά το έτος 2010, γιατί μέχρι στιγμής αποκλείονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι, εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πληρωμή των μισθών όσων εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις (ασφαλιστικά μέτρα) και αμεση πλήρωση των οργανογραμμάτων των Υπηρεσιών. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (επιστημονικό, τεχνικό, εργατοτεχνικό, φυλακτικό) με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια» καταλήγει ο Σ.Ε.Κ.Α.
ΥΓ. Αξίζει να σημειωθεί πως και στην Θ` ΕΠΚΑ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: