Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι από το ΥΠΕΚΑ


Χαρακτηρίζοντας το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το κυνήγι αναχρονιστικό, αντιφατικό, ασαφές, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κυνηγών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και την αρμόδια υπηρεσία, εξέδωσε νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι (ΥΑ 183643/4418/17.12.2009) για την τρέχουσα περίοδο. Στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο σημειώνει πως δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί πλήρως και ουσιαστικά το Κοινοτικό Δίκαιο (Οδηγία 79/409/ΕΟΚ και Οδηγία 92/43) και οι Διεθνείς Συμβάσεις που έχει ήδη κυρώσει η χώρα μας (Σύμβαση Βέρνης, Σύμβαση Βόννης, Σύμβαση για την Βιοποικιλότητα κλπ). Με τη νέα ρυθμιστική διευκρινίζεται ότι το κυνήγι απαγορεύεται σε όλες τις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου λόγω πυρκαγιών, και ισχύουν σήμερα, και όχι μόνο για τις περιοχές που κάηκαν το 2009.
Όπως υπογραμμίζεται, η έκδοση της εν λόγω απόφασης κρίθηκε επιβεβλημένη όχι για να παρακαμφθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (το οποίο ανέστειλε την 103382/2740/4-8-2009 ΥΑ του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης, με την οποία ρυθμιζόταν το κυνήγι κατά την τρέχουσα περίοδο 2009-2010), ούτε όμως για να ικανοποιηθεί η πλευρά των κυνηγών.
Η έκδοση της, σημειώνεται, υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω νομικές εμπλοκές δεδομένου ότι 230.000 Έλληνες κυνηγοί έχουν ήδη πληρώσει τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία ποσά έκδοσης των αδειών τους. Επιπλέον εκτιμάται ότι την παρούσα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία φάση που διανύουμε, θα ήταν άδικο να στερηθούν οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές και συναφείς επιχειρήσεις της ορεινής , κυρίως, Ελλάδας που εξαρτώνται από τους κυνηγούς, από ένα σημαντικό για αυτούς οικονομικό πόρο. «Είναι αυτονόητο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, «ότι η απόφαση αυτή εκδίδεται μόνον για την φετινή κυνηγετική περίοδο -που άλλωστε οδεύει προς την λήξη της- και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόκριμα για παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον. Όπως ήδη ενημερώσαμε τόσο τους κυνηγούς όσο και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεσμευόμαστε να ξεκινήσουμε άμεσα ένα ευρύ διάλογο έτσι ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα του κυνηγιού στην Ελλάδα και να θέσουμε -επί τέλους-τις βάσεις για την αειφορική του άσκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: