Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Μια άλλη άποψη... για την χθεσινή υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας


Γενική Συνομοσπονδία Εξωνημένων Ευρώ- ΔουΝουΤόψυχων
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Μετά την καρατόμηση των συντάξεων από την κυβέρνηση, βιομήχανοι, μεγαλοεργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε απόλυτη συμφωνία, κατακρεουργούν και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επιβάλλοντας πάγωμα των μισθών και επί της ουσίας μείωση του εργατικού εισοδήματος για την τριετία 2010 - 2012.
Με την υπογραφή χτες μιας νέας κατάπτυστης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καταγράφονται στην Ιστορία ως «οι εκτελεστές του συμβολαίου» που τους είχε ανατεθεί από το μνημόνιο, την κυβέρνηση, το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ειδικά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε όχι ως εκπρόσωπος των εργατών, αλλά ως ο εντολοδόχος του μεγάλου κεφαλαίου.
Μείωση μισθών για τρία χρόνια
Με την υπογραφή της πλειοψηφίας οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεργοδότες εξασφάλισαν:
Το 2010, πάγωμα των μεροκάματων και των μισθών για ολόκληρο το έτος. Αύξηση δηλαδή 0% στα μεροκάματα και στους μισθούς του 2009!
Το 2011, πάγωμα για το πρώτο εξάμηνο του έτους και «αύξηση» στο ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού μόνο για το δεύτερο εξάμηνο.
Το 2012, πάγωμα των μισθών το πρώτο εξάμηνο στο ύψος που έχουν διαμορφωθεί στο τέλος του 2011 και «αύξηση» σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Τα παραπάνω, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης το 2010 θα ανέλθει στο 1,5% και το 2011 στο 1,7% (Εκτιμήσεις Γιούροστατ), υπολογιζόμενα στον κατώτερο μισθό και στο κατώτερο μεροκάματο που ισχύουν σήμερα, θα οδηγήσουν σε αύξηση 18 λεπτών τη μέρα το 2011 και σε 21 λεπτά το 2012! Και βέβαια μιλάμε πάντα για ονομαστικές αυξήσεις γιατί με την αμείωτη αύξηση της ακρίβειας στην πραγματικότητα έχουμε μείωση του εργατικού εισοδήματος και μάλιστα απρόβλεπτη.
Ισχυρίζονται πως ...ακύρωσαν το μνημόνιο
Ακόμα όμως πιο προκλητικοί από την εργοδοσία εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, οι οποίοι με απύθμενο θράσος ισχυρίστηκαν ότι με αυτή τη σύμβαση «πήγαν κόντρα στη λογική του μνημονίου που ήθελε το πάγωμα»! Και ότι κατοχύρωσαν το 13ο και 14ο μισθό. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, δε δίστασε να ισχυριστεί ότι έτσι «διατηρήσαμε και περισώσαμε το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Οσο για τα ποσοστά των «αυξήσεων» υποστήριξε πως αυτά «αμφισβητούν το πνεύμα και το γράμμα του μνημονίου... Είναι ένα φως σε αυτό το τούνελ...». Στο ίδιο πνεύμα και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ε. Μπουζούλας, ισχυρίστηκε ότι ακυρώνεται το «πάγωμα» που έχει επιβάλει το μνημόνιο και μάλιστα προκαλεί «πολιτικό πλήγμα στην τρόικα».
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες ,
Η ΓΣΕΕ σήμερα φορτώνει την κρίση και τις συνέπειες της σε εμάς. Δίνει «γη και ύδωρ», διαπραγματεύεται τις δικές μας ζωές, προσφέρει τον πλούτο που εμείς παράγουμε. Η αισχρή κοροϊδία πρέπει να σταματήσει ΕΔΩ.
Ούτε βήμα πίσω από την απαίτησή μας την κρίση να πλήρωση η πλουτοκρατία που τη δημιούργησε. Η εργατική οικογένεια οδηγείται σε μεγάλες στερήσεις και φτώχεια για να βγει η καπιταλιστική εργοδοσία αλώβητη από την κρίση, για να συνεχίσει να συγκεντρώνει όλο και περισσότερα κέρδη.
Ούτε βήμα πίσω από τη δράση για την απόσπαση ουσιαστικών αυξήσεων στον κλάδομας παρά την υπονόμευση από την πλειοψηφία της Γ.Σ.Ε.Ε. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταγγείλουν αυτή την αισχρή συμφωνία και να παλέψουμε για ουσιαστικές αυξήσεις.
Ούτε βήμα πίσω από την πάλη για την ικανοποίηση των σημερινών σύγχρονων αναγκών μας, για σταθερή και μόνιμη δουλειά, για δημόσια αποκλειστικά παιδεία και υγεία, για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση, αξιοποιώντας για αυτό τον αμύθητο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας και τον καρπώνονται τα παράσιτα οι καπιταλιστές.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Ο πόλεμος των εργοδοτών, της κυβέρνησης και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ε.Ε –Δ.Ν.Τ κ.λ.π ) με τη στήριξη των φιλοκαπιταλιστικών ηγεσιών στη ΓΣΕΕ ,σε βάρος των δικαιωμάτων μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ακόμα πιο αιματηρός και αδυσώπητος. Ετοιμάζουν και άλλα μέτρα πιο σκληρά σε βάρος των εργαζομένων.
Αυτές τις δύσκολες ώρες, κανείς μας δεν πρέπει να μένει άπραγος. Αυξάνονται και οι προσωπικές μας ευθύνες.
Η δική μας απάντηση είναι η συσπείρωση γύρω από το σωματείο μας και η μαζικοποίηση του. Η οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γραφείο και SUPER MARKET με επιτροπές αγώνα, με σωματειακές επιτροπές.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Εμείς, σαν ταξικό σωματείο, δηλώνουμε ότι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας είναι μονόδρομος. Η προστασία των θέσεων εργασίας, η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, οι αυξήσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, είναι αδιαπραγμάτευτα. Η ζωή μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο δικός μας νόμος ακούει στο δίκιο μας και για αυτό το δίκιο θα παλέψουμε .


ΤΟ Δ/Σ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: