Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ερώτηση για Μονάδα Αλουμινίου στον Κορινθιακό κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ




Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη (φωτογραφία) και Βασίλης Μουλόπουλος (φωτογραφία) κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Τίνα Μπιρμπίλη για τη μονάδα Αλουμινίου του ομίλου Μυτιληναίου στον Κορινθιακό κόλπο. Σύμφωνα με την ερώτηση «Η μονάδα του Αλουμινίου προκαλεί επί 45 χρόνια μεγάλη μόλυνση στον Κορινθιακό -πάνω από 800 χιλ. τόνους το χρόνο κόκκινης λάσπης-. Μόνο από την κόκκινη λάσπη της αλουμίνας, που απορρίπτεται στον κόλπο εδώ και 50 χρόνια, έχει ήδη καλυφθεί περισσότερο από το 12% της επιφάνειας του πυθμένα του κόλπου. Η λάσπη αποτελείται από βαρέα μέταλλα, φυσικά ραδιενεργά συστατικά και άλλες επικίνδυνες και καρκινογόνες ουσίες»
Όπως αναφέρουν στην συνέχεια οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του ίδιου ομίλου θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον κόλπο της Αντίκυρας και την ευρύτερη περιοχή και γι αυτό οι πολίτες προσέφυγαν στο ΣΤΕ για την δεύτερη μονάδα, ενώ η πρώτη πουλάει ρεύμα σε υψηλότερη τιμή απ’ ότι το αγόραζε, με την ανοχή της πολιτείας, και χωρίς άδεια λειτουργίας, όπως έχει καταγγελθεί.
Το παζλ μιας προκλητικά ευνοϊκής μεταχείρισης συμπληρώνεται από το γεγονός ότι ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης (κλάδος Μαυρομμάτι- Αντίκυρα) με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΠΑ, τροφοδοτεί αποκλειστικά την ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου και όχι τις οικιακές και βιοτεχνικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής όπως προβλεπόταν.
Στη συνέχεια οι βουλευτές ερωτούν την υπουργό αν γνωρίζει τα προβλήματα που προκαλούν οι μονάδες του ομίλου Μυτιληναίου στην περιοχή και τι σκοπεύει να κάνει γι’ αυτά. Αναλυτικά η ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο αυριανό φύλλο των ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (www.neatisviotias.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: