Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

O Πολιτισμός ενώνει Έλληνες και Σέρβους: Πλούσια στιγμιότυπα από τις «Γέφυρες Πολιτισμού Ελλάδας – Σερβίας» χθες βράδυ στο Τ.Δ. Κοκκίνου

























Επόμενη στάση απόψε στη Χαιρώνεια και αύριο στον Ωρωπό

Γέφυρες Φιλίας, Γέφυρες Λαών και Ανθρώπων, Γέφυρες Πολιτισμού! Η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανάπτυξης Θήβας «Ο Λάϊος» αποδείχθηκε ικανή να κάνει ότι συνήθως αδυνατούν ακόμη και οι πιο «άξιοι» διπλωμάτες. Να «παντρέψει» δύο φαινομενικά ξεχωριστούς κόσμους και να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την Ελληνοσερβική φιλία! Από την πλατεία του Τ.Δ. Κοκκίνου στο Δήμο Ακραιφνίας Έλληνες και Σέρβοι, Σέρβοι και Έλληνες χόρεψαν μαζί τον χορό της συναδέλφωσης και χάρισαν στους κατοίκους και τους επισκέπτες μια σπάνια βραδιά. Το Orchomenos Press ήταν εκεί!

Για άλλους ο Πολιτισμός είναι τρόπος έκφρασης και δημιουργίας. Για άλλους φανερώνει το πνευματικό επίπεδο του κάθε τόπο. Το βέβαιο είναι πως ο Πολιτισμός παραδοσιακά ενώνει κι` αυτό φανέρωσε και η χθεσινοβραδυνή εκδήλωση ελληνοσερβικής συνεργασίας με τον γενικό τίτλο «Γέφυρες Πολιτισμού Ελλάδας – Σερβίας» από το Τ.Δ. Κοκκίνου του Δήμου Ακραιφνίας στο πλαίσιο της περιοδείας τους στην Βοιωτία.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν το χορευτικό και μουσικό σχήμα Βελιγραδίου GRADIMIR και ο Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Ο Λαϊος», ενώ την επιμέλεια και το συντονισμό της είχε ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κοκκίνου «Η Αγία Τριάς», ψυχή του οποίου είναι Πρόεδρος κ. Βασίλης Καραγιάννης καθώς και η Εκκλησιαστική Επιτροπή Κοκκίνου «Η Αγία Τριάς» με μπροστάρη τον εφημέριο π. Αβραάμ.
Το καλωσόρισμα, όμως, άνηκε στον εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας, τον Αντιδήμαρχο Ακραιφνίας κ. Γιάννη Τσιάμη, που άνοιξε την εκδήλωση στέλνοντας πρώτος το μήνυμα της συναδέλφωσης χωρίς να ξεχνά, όμως, και την ιδιότητα του αιρετού, θυμίζοντάς μας «πως καλύτερος τρόπος από την αποψινή εκδήλωση δεν θα μπορούσε να προκύψει για να εγκαινιαστεί η νέα πλατεία του Κοκκίνου», όπως τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του!
Ακόμη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει προσωπικά τους συντελεστές αυτής της βραδιάς, όπως τον Πρόεδρο του «Λαϊου» κ. Τάσο Φρούσιο και την Αντινομάρχη κα Βάσω Λάσπη για τη συνεργασία τους, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας για την επιλογή του χωριού του αλλά και να εκφράσει την ικανοποίησή του για την παρουσία του Δημάρχου Ορχομενού κ. Λουκά Υπερήφανου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου που τίμησαν το Κόκκινο με την παρουσία τους.
Χαιρετισμό, εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Κοκκίνου «Η Αγία Τριάς» έκανε και ο π. Αβραάμ τονίζοντας – μεταξύ άλλων – πως «εμείς εδώ στο Κόκκινο Βοιωτίας αισθανόμαστε τη φιλοξενία σαν δικαίωμα και τα δικαιώματά μας τα διεκδικούμε. Όταν επιστρέψετε στην πατρίδα σας να ξέρετε πως κάπου στην Ελλάδα, σ` ένα μικρό χωριό, αποκτήσατε φίλους. Δεν σας δίνουμε το κλειδί της πόλης μας αλλά το κλειδί της καρδιάς μας» είπε ο εφημέριος του Τ.Δ. Κοκκίνου.
Η βραδιά άνοιξε με τους φιλοξενούμενους σε εντυπωσιακούς παραδοσιακούς χορούς με ζωντανή ορχήστρα, ακολούθως χορούς από την Μακεδονία και την Μικρά Ασία παρουσίασε ο «Λαϊος» ενώ μεσολάβησε μια χορογραφία μοντέρνου χορού επίσης από Σέρβες χορεύτριες. Η εκδήλωση κορυφώθηκε όταν στην πλατεία σκορπίστηκε το πολυπληθέστατο τοπικό χορευτικό συγκρότημα – υπό τη διδασκαλία του κ. Ανδρέα Κουτσούμπα - με το παραδοσιακό καγκέλι ενώ μέχρι το τέλος του προγράμματός τους κατάφεραν να βάλουν στο χορό ακόμη και τους Σέρβους χορευτές, μαθαίνοντάς τους επί τόπου… συρτό!
Κι` επειδή γλέντι χωρίς φαγητό και ποτό δεν γίνεται, οι κυρίες του Εκπολιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Κοκκίνου «Η Αγία Τριάς» είχαν ετοιμάσει για όλους ένα πλούσιο μπουφέ με τοπικά εδέσματα… ενώ στο τέλος οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι αντάλλαξαν εθιμοτυπικά αναμνηστικά δώρα.
Το Orchomenos Press συγχαίρει για άλλη μια φορά τους διοργανωτές γι` αυτή την σπάνια μουσικοχορευτική συνάντηση!


Ο εμπνευστής της βραδιάς και συνολικά τις ελληνοσερβικής προσέγγισης, Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας "Ο Λαϊος" κ. Τάσος Φρούσιος είπε στην κάμερα του Orchomenos Press...


Τις "Γέφυρες Πολιτισμού Ελλάδας – Σερβίας" υποστηρίζει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, ως εκπρόσωπος της οποίας ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Λουκάς Καράντζαλης μας είπε...




Ως εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας, ο Αντιδήμαρχος Ακραιφνίας κ. Γιάννης Τσιάμης δήλωσε στο Orchomenos Press...




Δηλώσεις για αυτή τη σπάνια βραδιά έκανε και ένας "σπάνιος" άνθρωπος, η "ψυχή" του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Κοκκίνου "Η Αγία Τριάς" κ. Βασίλης Καραγιάννης...



Δεν υπάρχουν σχόλια: