Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

To θέμα της κατάργησης Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών και της διόγκωσης της εγκληματικότητας στο Νομό Βοιωτίας θίγει ο Μιχάλης Γιαννάκης


Ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Γιαννάκης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη θίγει το θέμα της προβληματικής λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ., της κατάργησης Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών και της διόγκωσης της εγκληματικότητας στο Νομό Βοιωτίας.
Ο κ. Γιαννάκης στην ερώτησή του αναφέρει ότι οι πολίτες της Βοιωτίας ζουν καθημερινά με το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας λόγω της, διαρκώς αυξανόμενης, εγκληματικότητας στην περιοχή. Η απάντηση της κυβέρνησης στις εκκλήσεις των πολιτών και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας για αύξηση της Αστυνομικής δύναμης στην Βοιωτία, είναι η κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών την ώρα που η εγκληματικότητα καλπάζει.
Ο κ. Γιαννάκης ρωτά τον Υπουργό τι είδους πολιτική θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και με ποιο τρόπο τελικά θα εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στο νομό Βοιωτίας και τον καλεί να επανεξετάσει την απόφαση για την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων και την ενίσχυσή τους με προσωπικό και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα : «Προβληματική λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ., κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών και διόγκωση της εγκληματικότητας στο Νομό Βοιωτίας»

Κύριε Υπουργέ,

Με το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας ζουν καθημερινά οι πολίτες της Βοιωτίας λόγω της, διαρκώς αυξανόμενης, εγκληματικότητας στην περιοχή. Οι πολίτες, δικαίως, ζητούν περισσότερη και καλύτερη αστυνόμευση. Ζητούν την παρουσία της Αστυνομίας σε πόλεις και χωριά.
Όμως, αυτό δεν είναι δυνατό εξαιτίας της προβληματικής λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ., της έλλειψης κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής και μέσων και της ελλιπούς στελέχωσης σε προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων και σταθμών που λειτουργούν στο Νομό.
Όπως προκύπτει από πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας οι ανάγκες για αστυνόμευση είναι ιδιαίτερα αυξημένες καθώς η εγκληματικότητα έχει διογκωθεί και έχει πάρει σύνθετη μορφή. Τα κρούσματα εγκληματικότητας ακολουθούν πορεία αποκέντρωσης από την καλύτερα αστυνομευμένη Αττική προς τη γειτονική Βοιωτία. Είναι φυσιολογικό το αποτέλεσμα αυτό, καθώς το ήμισυ σχεδόν των αστυνομικών υπηρετεί στην Αττική.
Η κατάσταση στη Βοιωτία επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς πέραν της ελλιπούς στελέχωσης, συχνότατα το τελευταίο διάστημα πανστρατιά ανθρώπινου αστυνομικού προσωπικού από την Α.Δ. Βοιωτίας καλείται να ενισχύσει τη Γ.Α.Δ. Αττικής για τη λήψη μέτρων. Η τακτική αυτή προκαλεί την αφαίμαξη της Α.Δ. Βοιωτίας, την καταπόνηση του αστυνομικού προσωπικού και έχει ως αποτέλεσμα την προβληματική αστυνόμευση του Νομού.
Η απάντηση της κυβέρνησης στις εκκλήσεις των πολιτών και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας για αύξηση της Αστυνομικής δύναμης στην Βοιωτία, είναι η κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών την ώρα που η εγκληματικότητα καλπάζει.
Στον Ν. Βοιωτίας καταργούνται τα Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμοί Αγίου Γεωργίου, Χαιρώνειας, Δαύλειας, Κυριακίου, Παραλίας Διστόμου, Θεσπιών, Αγίου Ιωάννου, Ακραιφνίου και Πύλης, γεγονός που όχι μόνο θα επιβαρύνει την ήδη ελλειμματική Αστυνομική Δ/νση του Νομού, αλλά θα οδηγήσει τα πράγματα από το κακό στο χειρότερο, καθώς δεκάδες πολίτες καθημερινά πέφτουν θύματα ληστείας, κλοπής κ.α.
Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι ο φόβος και η ανασφάλεια «τσακίζουν» την ηρεμία και τη γαλήνη του κοινωνικού ιστού σε αυτές τις περιοχές.
Είναι επιτακτική ανάγκη να επανεξεταστεί η απόφαση για την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων, η ενίσχυσή τους με προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και βεβαίως να υπάρχει περισσότερη, πιο έντονη και συστηματικότερη αστυνόμευση της περιοχής.
Η ανάγκη ενίσχυσης και εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, είναι, όχι απλώς επιτακτική, αλλά επιβεβλημένη και πρέπει τάχιστα η Πολιτεία να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε η ζωή στην Βοιωτία να επανέλθει στους “κανονικούς” ρυθμούς, χωρίς φοβίες και ανησυχίες.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

- Τι είδους πολιτική θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και με ποιο τρόπο τελικά θα εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στο νομό Βοιωτίας;
- Για ποιους λόγους και με ποια κριτήρια επιλέγονται τα Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμοί που θα κλείσουν;
- Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την συνολικότερη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στην Α.Δ. Βοιωτίας βάσει των νέων πληθυσμιακών δεδομένων και της εγκληματικότητας ή απλά κλείνουν κάποια Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμοί;
-Θα καλυφθούν τα τεράστια κενά σε αστυνομικό προσωπικό της Α.Δ. Βοιωτίας;
-Θα εφοδιαστεί η Α.Δ. Βοιωτίας με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και μέσα για να μπορέσει να επιτύχει καλύτερη αστυνόμευση;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: