Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της εποχικής γρίπης εξέδωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας


Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων την 3η εβδομάδα του 2011 σε 15 Ευρωπαϊκές χώρες αναφέρεται ευρεία εξάπλωση της γρίπης. Τα έως τώρα δεδομένα του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕ.Ε.Λ.Π.ΝΟ, δείχνουν ότι στην Ελλάδα η δραστηριότητα της γρίπης έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες με απομονωμένο στέλεχος το Α(Η1Ν1) του 2009 και αναμένεται στη χώρα μας να συνεχιστεί για 6-8 εβδομάδες.
Ως κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης συστήνονται τα κατωτέρω:
1. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.
2. Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ο οποίος θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη την διάρκεια του χειμώνα.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη είναι οι εξής:
1.Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
3.Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
Ανοσοκαταστολή (εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας ).
Δρεπανοκυτταρική νόσο ( και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
Μεταμόσχευση οργάνων
Νευρομυϊκά νοσήματα
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
Χρόνια νεφροπάθεια
4. Εγκυες γυναίκες β΄κ γ΄τριμήνου
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακρόχρονα (π.χ. νόσος Kawasaki) για να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
6.Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
7. Οι κλειστοί πληθυσμοί ( προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων –λυκείων , στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ. ά.)
Η χρήση των αντιϊκών φαρμάκων θα γίνεται με την υπόδειξη του θεράποντα γιατρού με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.
Αναφορικά με την λειτουργία των σχολείων, επισημαίνουμε ότι αυτή δεν αναστέλλεται λόγω αυξημένης δραστηριότητας της εποχικής γρίπης. Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κυρίως το καλό πλύσιμο των χεριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: