Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η Βοιωτία και πάλι πρωταγωνίστησε





Ο Παναγιώτης Αγνιάδης - εκ μέρους της ΚΕΕΕ - σε υψηλού επιπέδου συνάντηση για την Κοινωνική Υπευθυνότητα στο Athens Information Technologies του Ομίλου Κόκκαλη.

Την τάση στο σύγχρονο επιχειρείν, που θέλει την Κοινωνία μπροστά από τα Κέρδη των επιχειρήσεων – σύμφωνα και με τις πιο πρόσφατες έρευνες καταναλωτών για την Κοινωνική Υπευθυνότητα των επιχειρήσεων – περιέγραψε σήμερα το πρωί από το βήμα του Athens Information Technologies του Ομίλου Κόκκαλη στο Κορωπί, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕΕ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης. Ο εκπρόσωπος της επιχειρηματικότητας του Νομού μας συμμετείχε στο συνέδριο με θέμα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη & Κοινωνική Επιχειρηματικότητα - Η πρόκληση της εποχής μας» που διοργάνωσε ο φορέας Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων «ΕΔΡΑ».



Ομιλητές του ίδιου συνεδρίου ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαυρεωτικής και Μεσογαίας κκ. Νικόλαος, ο Νορβηγός πρέσβης στην Αθήνα Mr Sverre Stub, Εκπρόσωποι των Υπουργείων Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και διακεκριμένα στελέχη της αγοράς και επιστήμονες.
«Θέλω εκ των προτέρων να συγχαρώ την Χριστιάνα Γαρδικιώτη, Υπεύθυνη ανάπτυξης εργασιών ΕΔΡΑΣ και Υπεύθυνη Κέντρου Κοινωνικής Οικονομίας, για την πρωτοβουλία της αυτή που είμαι βέβαιος πως θα εξάγει ουσιαστικά συμπεράσματα, αφού στόχος συνεδρίου, όπως με πληροφόρησαν, είναι να γίνει ένας διάλογος μεταξύ των Κοινωνικών εταίρων, των δημοσίων φορέων και της κοινωνίας των πολιτών καθώς και η ανταλλαγή καλών πρακτικών γύρω από την Εταιρική Υπευθυνότητα» τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕΕ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης.
«Ως εκπρόσωπος της Επιχειρηματικής Κοινότητας – που δοκιμάζεται όπως σχεδόν όλες οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας όντας η χώρα μας σε περίοδο οικονομικής ύφεσης – επιθυμία μου είναι να παρουσιάσω μερικές σύντομες σκέψεις που μεταφέρουν τόσο τη φιλοσοφία των κοινωνικά υπεύθυνων εταιρειών σήμερα όσο και την ουσία τους αφού μέσα από τις συνεχείς αλλαγές στην παγκόσμια οικονομική ζωή, παρατηρούμε πως ο όρος της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μεταλλάσσεται σε ένα πρότυπο εταιρικής στρατηγικής με κύριο αποτέλεσμα τη βιωσιμότητα του οργανισμού σε βάθος χρόνου. Σήμερα όλο και περισσότεροι οργανισμοί ενσωματώνουν κριτήρια και πολιτικές ΕΚΕ εντός της επιχειρηματικής στρατηγικής τους. Η τάση αυτή παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, ανεξαρτήτως κλάδου και περιοχής δραστηριοποίησης, με κύρια αιτία τους διαφόρους παράγοντες που επηρεάζουν τη διεθνή αειφόρο ανάπτυξη» συνέχισε. «Θα θυμίσω πως Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) είναι η οικειοθελής δέσμευση των επιχειρήσεων για ένταξη στις επιχειρηματικές τους πρακτικές οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων/δράσεων, που είναι πέρα και πάνω από όσα επιβάλλονται από τη νομοθεσία και έχουν σχέση με όλους όσους επηρεάζονται από τις δραστηριότητές τους. Ο κύριος σκοπός μιας εταιρίας είναι η μεγιστοποίηση των κερδών της, αλλά μέσα από τη διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αγνιάδης.
«Και ερχόμαστε στο σήμερα! Η ύφεση οδήγησε αρκετούς να περιορίσουν έξοδα που αφορούσαν κυρίως περιφερειακές στα συμφέροντα τους επενδύσεις, επιλέγοντας να διατηρήσουν τα κοινωνικά τους «πακέτα». Αλλά γιατί δεν περιορίζουν τα έξοδα τους; Διότι αυτό θα αποτελούσε επιζήμιο για την εταιρική εικόνα των εταιρειών και άρα για το κέρδος αυτών. Καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές – όπως φανερώνουν και σχετικές έρευνες - απαιτούν από τις εταιρείες να επιστρέφουν αξία πίσω στην κοινωνία, οι δράσεις ΕΚΕ μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την δημιουργία μιας καλής εταιρικής εικόνας. Την ίδια ώρα, μια νέα τάση θέλει την «Κοινωνία» μπροστά από τα «Κέρδη»!» είπε. Και κατέληξε με τη φράση: «Δική μας ευθύνη – δυστυχώς όχι τόσο απέναντι στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που μπορεί ήδη να το κάνουν σιωπηρά στις τοπικές τους κοινωνίες – αλλά κυρίως απέναντι στις πολυεθνικές ή πολυμετοχικές εταιρείες είναι να τους κάνουμε ακόμη πιο ξεκάθαρη την «ανάγκη» να εντάξουν την Εταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα στην στρατηγική τους.
Το ζητούν οι Επενδυτές! Το ζητά η Κοινωνία! Σας ευχαριστώ!»

Ας ακούσουμε ένα απόσπασμα από τη σημερινή ομιλία του κ. Αγνιάδη στο AIT...




Δεν υπάρχουν σχόλια: