Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Μέτρα προστασίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου ανακοίνωσε ο Δήμος Θηβαίων



Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, ο Δήμος Θηβαίων στην προσπάθεια για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των δημοτών του, παραθέτει τα μέτρα που συντελούν στην προστασία από τα κουνούπια, έτσι όπως έχουν προσδιορισθεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. – (www.keelpno.gr), για την προστασία τους και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου προσβολής.
Να σημειωθεί ότι έντυπα ενημερωτικά φυλλάδια έχουν ήδη διανεμηθεί σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες και στα Κ.Ε.Π.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενδύματα δηλαδή ρούχα, που καλύπτουν τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
Χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι.
Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού). Προσοχή απαιτείται στον περιοδικό έλεγχο και τη συντήρησή τους.
Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).
Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, υδρορροές, ποτίστρες ζώων και από άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διατήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
Με τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος, για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό, τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση των εντομοαπωθητικών.
Δεν τα χρησιμοποιούμε επάνω σε ερεθισμένο δέρμα, αμυχές (κοψίματα) και τραύματα. Δεν τα βάζουμε στα μάτια και το στόμα. Δεν αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικά. Όταν πρέπει να γίνει χρήση σε παιδιά, το επαλείφουμε στα χέρια μας και μετά τους το απλώνουμε, όπου χρειάζεται. Επίσης δε βάζουμε εντομοαπωθητικά στα χέρια των παιδιών.
Απλώνουμε όσο εντομοαπωθητικό χρειάζεται για να επαλειφθεί το ακάλυπτο δέρμα (ή και τα ρούχα). Να αποφεύγεται η υπερβολική ποσότητα.
Δε χρειάζεται εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.
Τα εντομοαπωθητικά τα χρησιμοποιούμε έξω από το σπίτι. Όταν επιστρέψουμε μέσα στο σπίτι, επιβάλλεται πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό.
Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντιηλιακά.
Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
Τα εντομοαπωθητικά αντενδείκνυνται σε βρέφη μέχρι 2 μηνών, ενώ όσα περιέχουν αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.
Αν μετά από την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού παρατηρηθεί ερεθισμός, σταματάμε τη χρήση, ενημερώνουμε το γιατρό μας και του προσκομίζουμε το εντομοαπωθητικό που χρησιμοποιήσαμε.
Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.

Ιός του Δυτικού Νείλου

Πώς εκδηλώνεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
• Στα περισσότερα άτομα, χωρίς συμπτώματα: Το 80% των ατόμων που μολύνονται, δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.
• Σε λίγα άτομα, με ήπια συμπτώματα: Το 20% αυτών που μολύνονται, μπορεί να εμφανίσουν πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες, εμετούς, εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων. Η νόσος περνάει από μόνη της, συνήθως σε 3-10 ημέρες.
• Σε πολύ λίγα άτομα, με σοβαρά συμπτώματα: Λιγότερο από το 1%, μπορεί να εμφανίσει τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή χαλαρή παράλυση), με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, αποπροσανατολισμό, τρόμο, κώμα, μυϊκή παράλυση.
Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα;
Μετά από το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Τι θα πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι έχετε λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
Η ήπια μορφή της νόσου περνάει από μόνη της και πολλές φορές δε γίνεται αντιληπτή. Αν όμως αναπτύξετε σοβαρά συμπτώματα (όπως έντονους πονοκεφάλους, σύγχυση ή παράλυση), αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα. Πιθανόν να κριθεί αναγκαία η νοσηλεία.
Τέλος, αν παρατηρηθούν στην γειτονιά σας εστίες αύξησης πληθυσμού κουνουπιών ενημερώστε το Δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: