Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Στα χνάρια της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας!

















Ο «Μινύας» συνεχίζει τις εκδηλώσεις για την 30η επέτειο του

Το 2011 έτος προστασίας και ανάδειξης των μνημείων της πόλης μας

Με τον ίδιο στόχο (στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των απόδημων Ορχομενίων) αλλά και με τον ίδιο «καημό» (την διαρκή ανανέωση των μελών του), ο Σύλλογος των Ορχομενίων της Αθήνας «Ο Μινύας» διοργάνωσε χθες στο γραφεία του μια φθινοπωρινή συνάντηση που… πρώτα «χόρτασε» το πνεύμα και ακολούθως το στομάχι όλων όσων ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμά τους! Με αφορμή την 30η επέτειο του, ο «Μινύας» που έχει ανακηρύξει το 2011 «Έτος προστασίας και ανάδειξης των μνημείων της πόλης μας» είχε προσκαλέσει ένα από τα παλαιότερα μέλη του, τον χημικό κ. Κωνσταντίνο Τσάπρα, ο οποίος και παρουσίασε το «όνειρό» του (και όνειρό μας) για την ίδρυση ενός Αρχαιολογικού Μουσείου στον Ορχομενό.

Την χθεσινή συνάντηση προλόγισε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, δικηγόρος κ. Γιάννης Παπαλάμπρος, ο οποίος καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους του «Μινύα», που είχαν γεμίσει το χώρο των γραφείων, τα οποία διατηρεί στο κέντρο της Αθήνας. Ανάμεσά τους, τον Σύλλογο των Αποδήμων Ορχομενίων τιμούσε για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Κώστας Ξηρογιάννης καθώς και Πρόεδρος του Δημοτικού μας Συμβουλίου κ. Γιώργος Ζυγούρης. Τη Μειοψηφία του Δήμου εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος του ΔΣ του «Μινύα» κ. Λάμπρος Ρόδης.

Ακολούθως, το λόγο είχε ο κ. Νίκος Καρρής, Πρόεδρος και «στυλοβάτης» του «Μινύα», ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο Σύλλογός μας προσπαθεί κι` αυτός να κρατηθεί πρωτίστως με την αγάπη σας και στη συνέχεια με τα λιγοστά οικονομικά του μέσα, προκειμένου να ανανεώνει το ενδιαφέρον των απόδημων Ορχομένιων για την ιδιαίτερή μας πατρίδα, να ενημερώνει και να ενώνει, αφού κι` αυτό στις μέρες μοιάζει πολυτιμότατο. Ουδέποτε – και το ξέρετε πολύ καλά - ο Μινύας κράτησε αποστάσεις είτε για προσωπικούς, είτε ακόμη περισσότερο για κομματικούς λόγους από κανέναν, κι` ας το πλήρωσε αυτό με απλόχερες χορηγίες που δεν ήρθαν ποτέ, ούτε καν από τον Δήμο μας. Αλλά ούτε και εκεί είναι η ουσία.

Το πρόβλημα όλων των συλλογικών φορέων, μεταξύ αυτών και του Συλλόγου μας, είναι η ανανέωση του, η συνέχισή του, η εξέλιξή του ώστε να παραμένει πάντοτε πόλος έλξης για τα παλιά αλλά και τα νέα μέλη του» τόνισε. Και συνέχισε: «Κάναμε πολλές προσπάθειες. Φτιάξαμε εφημερίδα που ήταν ένα μεγάλο μας όνειρο, ανοίξαμε σελίδα στο διαδίκτυο, δημιουργήσαμε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, εκσυγχρονιστήκαμε και εμείς, πάντοτε με στόχο να είμαστε μέσα στην εποχή, να συμβαδίζουμε με τις ανάγκες της. Κι` όλα αυτά χάρις στις μεγάλες προσπάθειες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τους οποίους ευχαριστώ και προσωπικά για την βοήθειά τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω να πως και σε όλους σας, σε όσους είμαστε εδώ αλλά και σε εκείνους που δεν τα κατάφεραν, για την υποστήριξή σας. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν μου τηλεφωνείται για να μας συγχαρείτε για τις προσπάθειές μας» είπε ο κ. Καρρής. Και κατέληξε με δύο ενημερώσεις: «Θυμίζω σε όλους για άλλη μια φορά πως φέτος ο Μινύας έχει κηρύξει το 2011 «Έτος προστασίας των Μνημείων της πόλης μας», με αφορμή την 30η επέτειό του. Για το λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ενισχύσει συμβολικά με το ποσό των 100 ευρώ τον κουμπαρά για το Αρχαίο Θέατρο της πόλης μας που έχει ανοίξει το ΔΙΑΖΩΜΑ και ο Δήμος Ορχομενού. Ευχαριστώ τον κύριο Δήμαρχο για την επιστολή που μας απέστειλε για το ίδιο θέμα. Κλείνω με την ανακοίνωση του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ρουμελιώτικων Σωματείων, το οποίο διοργανώνεται στις 6 Νοεμβρίου στις 11.00 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στο Κολωνάκι και στο οποίο θα συμμετάσχει ο Σύλλογός μας. Η πρόσκληση είναι ανοικτή και καλό θα είναι να βρεθούμε όσοι περισσότεροι μπορούμε. Σας ευχαριστώ και πάλι όλους για την παρουσία σας» ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε την ομιλία ο Πρόεδρος του «Μινύα».
















Στη συνέχεια έδωσε το λόγο, πρώτα στον κ. Κ. Ξηρογιάννη, ένα από τα παλαιότερα επίσης μέλη του Μινύα. Ο Δήμαρχος Ορχομενού υπενθύμισε για άλλη μια φορά πόσο συναισθηματική αξία έχει και για τον ίδιο προσωπικά η διατήρηση και ενίσχυση του Συλλόγου των Αποδήμων, ευχαρίστησε το ΔΣ για τη συνεχή υποστήριξη όλων των ενεργειών της πόλης ή του Δήμου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία ενίσχυσης του «κουμπαρά» για το Αρχαίο Θεάτρου Ορχομενού που έχει ανοίξει το ΔΙΑΖΩΜΑ και ο Δήμος Ορχομενού.

Επίσης, μίλησε συνολικά για την προσπάθεια του Δήμου να αναδείξει μέσω του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ τις κλασσικές και βυζαντινές αρχαιότητες, με στόχο τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού (Θολωτός Τάφος, Αρχαίο Θέατρο, Παναγία η Σκριπού, Πηγές των Χαρίτων). Τα λόγια του κ. Ξηρογιάννη συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Γιώργος Ζυγούρης, που πήρε στη συνέχεια το λόγο. Ο κ. Ζυγούρης ζήτησε μάλιστα την ενίσχυση όλων των Ορχομενίων, κι` αυτών που ζουν εκτός Ορχομενού αλλά κι` ακόμη παραπέρα, προκειμένου «οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους την πολιτιστική τους κληρονομία και να της δώσουν την θέση που της αξίζει» όπως είπε μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συνεργασία αυτή με το ΔΙΑΖΩΜΑ «έργο ζωής»! Τέλος, δεν παρέλειψε να συγχαρεί το ΔΣ του «Μινύα» για τις ενδιαφέρουσες προσκλήσεις του.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε όταν άρχισαν να προβάλλουν οι πρώτες εικόνες από τον Πολιτισμό των Μινών, αυτή την σπουδαία προίκα που μας άφησαν οι πρόγονοί μας … μέσω της οθόνης και της σχετικής παρουσίασης που ξετύλιγε με μεγάλη συγκίνηση ο κ. Κώστας Τσάπρας. Εικόνες πασίγνωστες σε όλους μας, αποτυπωμένες στον «σκληρό μας δίσκο», ντυμένες με λόγια για την ιστορική τους αξία αλλά και λεπτομέρειες που ίσως να μην γνωρίσαμε εάν και ντόπιοι, οι οποίες κατέληγαν σε ένα και μόνο στόχο: Την σύσταση ενός Αρχαιολογικού Μουσείου στον Ορχομενό, στο κτήριο του Συγγρού στο κέντρο της πόλης μας, εκεί όπου σήμερα λειτουργεί ακόμη το 1ο Δημοτικό Σχολείο…

Ας ακούσουμε ένα απόσπασμα από την ομιλία του κ. Κώστα Τσάπρα…


ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΜΙΝΥΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ κ. ΝΙΚΟ ΚΑΡΡΗ ΣΤΟ 6988 042121 ή να στείλετε email στο syllogosminias@gmail.com καθώς και στη σελίδα μας στο FACEBOOK http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=123904444319647

Δεν υπάρχουν σχόλια: