Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Προβάδισμα ΝΔ με 10 μονάδες και στην έρευνα της RASS



Το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου των εκλογέων παγιώνεται. Σε μία ακόμα έρευνα, της εταιρείας RASS (Το Παρόν, 20/11), καταγράφεται η υπεροχή της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με διαφορά που αγγίζει τις 10 μονάδες, με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ κατά 8,7%.

Συγκεκριμένα συμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η ΝΔ συγκεντρώνει 24,6% με το ΠΑΣΟΚ να περιορίζεται στο 14,8%. Ακολουθούν, το ΚΚΕ 8,5%, η Δημοκρατική Αριστερά 6,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,9%, ο ΛΑΟΣ 5,7%, και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 3,3%. Τα υπόλοιπα κόμματα που δεν υπερβαίνουν το 3% και δεν μετέχουν στον υπολογισμό κατανομής εδρών συγκεντρώνουν συνολικά 8,1%, ενώ η λεγόμενη αδιευκρίνιστη στάση (αναποφάσιστοι, αποχή, άκυρο, λευκό) μετρήθηκε στο 22,9%.α, σύμφ

Το κυριότερο εύρημα όμως, πέρα από τη διπλάσια σχεδόν συσπείρωση που εμφανίζει η ΝΔ σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ στους ψηφοφόρους των προηγούμενων εκλογών (συσπείρωση ΝΔ 64,7% και ΠΑΣΟΚ 33,2%), είναι η εντυπωσιακή μετακίνηση του 8,7% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ, με επόμενη μεγαλύτερη τιμή το 6,1% που μετακινείται στον ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη αποσυσπείρωση δηλαδή που σημειώνεται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ δεν τροφοδοτεί μόνο τα κόμματα της αριστεράς, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη ΝΔ.

Με δεδομένες τις τάσεις αυτές που αρχίζουν σταδιακά να διαμορφώνουν το πλαίσιο της επικείμενης προεκλογικής περιόδου, είναι χαρακτηριστικό το συντριπτικό 81,9% που δηλώνει ικανοποίηση για την παραίτηση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, άποψη με την οποία συμφωνούν περισσότερο από 2 στους 3 (68%) ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Το 73,4% άλλωστε του συνόλου, με 71,3% στους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει πλέον να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, το 68,8% του συνόλου, με 69,4% στους ψηφοφόρους ΝΔ, συμφωνούν με την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να συμμετάσχει η ΝΔ στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε προκειμένου να συνάψει η χώρα τη νέα δανειακή σύμβαση και να οδηγηθεί σε εκλογές. Μία μεταβατική κυβέρνηση δηλαδή που εκ των πραγμάτων έχει προσωρινό χαρακτήρα διατηρώντας άλλωστε τα περισσότερα από τα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης και η οποία δεν ικανοποιεί ως προς τη σύνθεσή της τους πολίτες κατά 61,3%, έναντι μόλις του 29,8% που απάντησε ότι τους ικανοποιεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: