Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Αυξήσεις στις εισφορές του ΟΓΑ από το νέο έτος


Μέχρι 23% αύξηση στα ποσά που πληρώνουν κάθε χρόνο για τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλουν από το 2012 οι περίπου 760 χιλιάδες αγρότες, γεγονός που επιφέρει επιβάρυνση μέχρι 180 ευρώ το χρόνο.

Εκτός από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, για τους αγρότες γίνεται πλέον υποχρεωτική και η μετάβαση από μια ασφαλιστική κατηγορία στην άλλη, κάθε τρία χρόνια.

Ειδικότερα, όσοι βρίσκονται σήμερα στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία πάνω από τρία χρόνια, θα μεταφερθούν αυτόματα στη δεύτερη κατηγορία, πληρώνοντας 660 ευρώ το χρόνο, αντί 536 μέχρι σήμερα (αύξηση 23%).

Αυτό αφορά περίπου 570.000 αγρότες, οι οποίοι επί χρόνια παρέμεναν ασφαλισμένοι στη χαμηλότερη κατηγορία.

Από τη δεύτερη στην τρίτη κατηγορία θα περάσουν 21.000 αγρότες, πληρώνοντας 789 ευρώ το χρόνο αντί 660 σήμερα.

Από την τρίτη στην τέταρτη κλίμακα θα περάσουν 18.000 αγρότες πληρώνοντας 968 ευρώ αντί 788 σήμερα.

Ανάλογες μεταβολές θα γίνουν υποχρεωτικά μέχρι την πέμπτη κλίμακα, ενώ η έκτη και έβδομη ασφαλιστική κλίμακα θεωρούνται προαιρετικές.

Πηγές από τον ΟΓΑ έλεγαν στο MEGA ότι όλοι οι αγρότες θα πρέπει υποχρεωτικά πλέον να εξοφλήσουν τις παλιές οφειλές τους και να πληρώνουν από δω και πέρα τις εισφορές τους, καθώς απο τον νέο χρόνο εντάσσονται στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και για οποιαδήποτε φαρμακευτική ή νοσοκομειακή κάλυψη θα απαιτείται βιβλιάριο υγείας.

Ανάλογες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν από το 2012 και από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ), στο οποίο υπάγονται δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, κτηνίατροι και μηχανικοί. Πηγή www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: