Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Β. Τόγιας: «Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, οι Βοιωτοί συνεχίζουν να απαιτούν ποιότητα»


Η λεκάνη Ασωπού αποτελεί μια περίπτωση που δείχνει το μέγεθος της αποτυχίας εφαρμογής περιβαλλοντικής πολιτικής στην Ελλάδα. Τις επιπτώσεις όμως τις βιώνουμε για αρκετές δεκαετίες στην Βοιωτία. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες πρέπει να αναγνωρίσουμε βήματα προόδου και ειδικότερα, τα Οινόφυτα ήδη τροφοδοτούνται με νερό του Μόρνου και θα ακολουθήσουν σύντομα και οι κοινότητες (Νεοχωράκι και Ελαιώνας).

Καταργήθηκαν αναχρονιστικές διατάξεις, βάσει των οποίων οι βιομηχανίες της περιοχής μπορούσαν να διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους στον Ασωπό. Με σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στην Βουλή, για την Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος, ενισχύεται περαιτέρω η έννοια και η εφαρμογή της ποινικής ευθύνης. Είναι αρκετά; ασφαλώς και όχι για ένα σύνθετο πρόβλημα που αφορά την δημόσια υγεία, τα αγροτικά προϊόντα και την εικόνα της χώρας.

Απαιτούμε από την πολιτεία έργα στην ευρύτερη περιοχή για την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και επεξεργασίας λυμάτων, εντατικοποίηση των ελέγχων με στόχο όχι την εξόντωση των βιομηχανιών και των επιχειρήσεων της περιοχής, αλλά την συμμόρφωση και την πρόληψη, επιτάχυνση του σχεδίου για την ορθή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.

Καλούμαστε όλοι να συστρατευθούμε στο σκοπό της αξιοποίησης διαθέσιμων πόρων, ώστε να αποκατασταθεί η ποιότητα του βασικότερου αγαθού για την ζωή του ΝΕΡΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: