Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Παρουσίαση βιβλίου στη Θήβα: «Η φωνή του κυρίου του. Ιστορία της δισκογραφίας»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ» , η «ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ» και ο Σύλλογος «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» παρουσιάζουν το Σάββατο 31 Μαρτίου και ώρα 6:30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας το βιβλίο του Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη με τίτλο «Η φωνή του κυρίου του. Ιστορία της δισκογραφίας» εκδόσεις «Μετρονόμος». Μια πρωτότυπη ξενάγηση στον όμορφο κόσμο του γραμμοφώνου και των «παιδιών» του, που γέμισαν για δεκαετίες τα γλέντια, την ζωή μας, με αμέτρητες όμορφες μελωδίες. Η μεγάλη περιπέτεια της παγκόσμιας, και ιδιαίτερα της ελληνικής δισκογραφίας με επίκεντρο το εργοστάσιο της COLUMBIA στην Ριζούπολη, που το γκρέμισαν, αντί να το κάνουν μουσείο.

Μικρή μόνο γεύση από τα θέματα που πραγματεύεται, όπως πάντα σε γλαφυρή γλώσσα και με πολλές φωτογραφίες στο βιβλίο «Του κυρίου του η φωνή. Ιστορία της δισκογραφίας» ο Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης, που έτυχε να φωτογραφήσει το εργοστάσιο της COLUMBIA σε τρεις κρίσιμες φάσεις: Όταν σταματά η παραγωγή δίσκων, όταν κλείνει οριστικά και λίγο πριν το γκρέμισμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα κεφάλαια για τις ηχογραφήσεις, που γίνονταν στο χώρο της COLUMBIA και το επίμαχο και ακανθώδες θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Αν οι ετικέτες δίσκων αναγράφουν τα πραγματικά ονόματα των δημιουργών, κάτι που ταλανίζει σε όλη της την πορεία την ελληνική δισκογραφία.

Αξίζουν πολλά οι πίνακες στο επίμετρο του βιβλίου. Αφορούν την ελληνική δισκογραφία του γραμμοφώνου και δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Πώς κατανέμονται τα 24.003 άσματα, που ηχογραφούνται σε ολόκληρο τον κόσμο από Έλληνες καλλιτέχνες; Πίνακες κατά θεματογραφία, κατά είδος, κατά δισκογραφική εταιρεία, ανά συνθέτη, ανά στιχουργό και ανά τραγουδιστή.

Πρόσκληση, λοιπόν, για όμορφο ταξίδι. Όπως σημειώνει ο Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης: «Στους σκονισμένους δίσκους του γραμμοφώνου, κατόπιν του βινυλίου, περισσεύουν του κόσμου η πληθωρική θλίψη, η γκαστρωμένη οργή και η σποραδική χαρά. Τις ανοιχτές ή με τόσο κόπο επουλωμένες πληγές, λες, ξύνει η βελόνα, για να γεμίζει η ατμόσφαιρα εγερτήριο πόνο, ιαματική χαρά. Να γίνονται αφετηρία πνευματικών και κοινωνικών αγώνων, αισθητικής απόλαυσης. Ό,τι λείπει σήμερα!. Σ’ άνυδρο εικονικό καιρό σαλπάρουμε μερακλήδες για τ’ ανεύρετο τραγούδι, που ηχεί σαν δοξαριά βιολιού, κλαρίνου φύσημα, γλυκειά μπουζουκοπενιά».

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο Δημ. Αλεξάνδρου. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι Αγγελέτου Χαρά και Σκρίμπας Γιάννης.

Μέσα από συνεχείς εναλλαγές μουσικής και λόγου θα παίξουν και θα τραγουδήσουν Σμυρναίικα, Ρεμπέτικα και Λαϊκά τραγούδια οι Ρωμανάς Παναγιώτης, Βενιζέλος Γεώργιος, Τζουμανέκας Ευάγγελος, Κοβάνη Ελένη, Κυριάκος Άγγελος, Πανουσάκης Αγησίλαος, Γρυπάρης Ευάγγελος, Παπαναστασίου Σωτήριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: