Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Εξαγωγές: Διπλάσια γραφειοκρατία στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ε.Ε.


Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Ο. Ρεν στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου, αναφορικά με τον χρόνο που απαιτείται για την εξαγωγή ενός προϊόντος από την χώρα. Συγκεκριμένα, ο Φινλανδός Επίτροπος σημειώνει πως αν και το κόστος της γραφειοκρατίας είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε όρους ΑΕΠ, είναι ενδεικτικό ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 20 ημέρες για την εξαγωγή προϊόντων από την Ελλάδα, σε σύγκριση με 10 ημέρες κατά μέσο όρο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Απαντώντας εξάλλου στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο κ. Παπανικολάου ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι  το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι αρκετά πολύπλοκο, πράγμα που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ελληνικής διοίκησης και της οικονομίας. "Συν τω χρόνω έχουν συσσωρευτεί πολλοί νόμοι, κανονισμοί και τυπικές διαδικασίες που έχουν διαμορφώσει τη σημερινή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης της χώρας και τον τρόπο άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής.

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε: "Οι εξαγωγές αποτελούν κρίσιμο τομέα στον οποίο η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί προκειμένου να ξεπεράσει τα σημερινά οικονομικά της αδιέξοδα. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα κράτος εξωστρεφές, με λιγότερη γραφειοκρατία, φιλικό στην επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικό και καινοτόμο. Σε αυτήν την ξεκάθαρη θέση αναμένουμε την τοποθέτηση των υπολοίπων κομμάτων". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: