Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ο Γιάννης Σταθάς δεν ... "ξέχασε" το ενδεχόμενο λουκέτο στη ΔΟΥ Θηβών και επανέρχεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών!

Το κτήριο που ακόμη στεγάζει τη ΔΟΥ Θηβών
στην αρχή του πεζόδρομου της Επαμεινώνδα... 

                                                 ΕΡΩΤΗΣΗ
                               Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Η σχεδιαζόμενη, απαράδεκτη κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Θήβας
Η σχεδιαζόμενη, από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, κατάργηση της ΔΟΥ Θήβας αναμένεται να δημιουργήσει  σοβαρότατα προβλήματα στην τοπική οικονομία και στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τα πληθυσμιακά, γεωγραφικά και οικονομικά δεδομένα του νομού Βοιωτίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το απαράδεκτο, μνημονιακό σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για την «αναδιάρθρωση των εφοριών», όπως έχει διαρρεύσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ετοιμάζεται το κλείσιμο (και) της ΔΟΥ Θήβας, χωρίς καμία συζήτηση και διάλογο με τους τοπικούς φορείς, τους εργαζόμενους στην εφορία και τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Η εφορία της Θήβας είναι μέσα στις 35 πρώτες σε έσοδα σε όλη τη χώρα και εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις. Να τονιστεί εδώ ότι η ΔΟΥ Θήβας εξυπηρετεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας!
Συγκεκριμένα, στη Δ.Ο.Υ. Θήβας εργάζονται σήμερα δεκάδες υπάλληλοι και εξυπηρετούνται 70.000 περίπου πολίτες και πάρα πολλές επιχειρήσεις. Η ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στην εφορία της Λιβαδειάς, θα είναι αφάνταστη και το κόστος μετακίνησης δυσβάστακτο!
Η απόφαση για το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Θήβας εντάσσεται στο γενικότερο, μνημονιακό κλίμα συγχωνεύσεων, με αποτέλεσμα ένα πλήρες τοπικό οικονομικό σύστημα με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης να βάλλεται στην καρδιά του με στόχο την κατάρρευσή του. Επίσης, ενώ όλες οι κυβερνήσεις μιλούσαν και μιλούν για περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση, το θέμα αυτό παραπέμπεται στις «καλένδες» του μνημονίου, αυξάνοντας τον συγκεντρωτισμό και την γραφειοκρατία.
Τέλος, να τονιστεί για μια ακόμα φορά ότι οι επιπτώσεις στο επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών καθώς και το κόστος αυτής, αναμένεται να επιβαρυνθεί σημαντικά. Με δεδομένο ότι η μηχανοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ολοκληρωθεί, ούτε υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της, οι κάτοικοι της περιοχής θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν, ενώ η καταφυγή τους σε λογιστικά γραφεία, καταβάλλοντας φυσικά και το ανάλογο αντίτιμο, θα είναι σχεδόν βέβαιη.
Βάσει των παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Υιοθετείτε το παραπάνω σχέδιο κλεισίματος της εφορίας της Θήβας που είδε το φως της δημοσιότητας;
2)  Για ποιο λόγο καταργείται μια ΔΟΥ που εξυπηρετεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας;
3) Συνυπολογίστηκε στην παραπάνω απόφαση το κόστος στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, καθώς και στο επίπεδο εξυπηρέτησης των κατοίκων;
4) Πως συμβαδίζει η στόχευση της κυβέρνησης για αύξηση των Δημόσιων Εσόδων, με το κλείσιμο της ΔΟΥ Θήβας, που είναι μεταξύ των 35 εφοριών με τα περισσότερα έσοδα στη χώρα;
5) Πως διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης, στις υπηρεσίες της Δ.Ο.Υ;
6) Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το όλο θέμα και να αποτρέψετε το «λουκέτο» στην εφορία της Θήβας;
7)Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην αναγκαία αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση των δημόσιων υπηρεσιών με διάλογο με τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς;
                                                 Ο ερωτών βουλευτής
                                                       Σταθάς Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: