Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Προς αναζήτηση χορηγών για να μην κλείσει το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Λιβαδειάς


Ο συντονισμός των δράσεων, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κλεισίματος του Πανεπιστημιακού Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Λιβαδειάς, μέσω της ίδρυσης  Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Όμιλος Φίλων του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος», ήταν το ζητούμενο της συζήτησης,  που διοργάνωσε ο δήμος Λεβαδέων.
Οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας,  μπορεί να μην είναι ακόμη ξεκάθαρες και οι όποιες εκτιμήσεις να στηρίζονται κυρίως σε δημοσιεύματα, οι φορείς της Λιβαδειάς όμως θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα για άμεσες παρεμβάσεις, «τις οποίες δεν είναι ακόμη σε θέση να καθορίσουν».
Ως εκ τούτου το μήνυμα, που στάλθηκε δεν ήταν σαφές, αφού από τις τοποθετήσεις αρκετών παρευρισκόμενων φάνηκε να  επιδιώκεται η προσέλκυση χορηγών για την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος, που με ιδιαίτερη θέρμη υποστήριξαν τόσο ο δήμαρχος Ν. Παπαγγελής, αλλά και ο πρόεδρος του Τμήματος Χ. Μπότσαρης.
Ο δήμαρχος, αφού αναφέρθηκε στο υψηλό επιστημονικό επίπεδο του Τμήματος, ζήτησε και τον «οβολό» των πολιτών λέγοντας:
«Κατά αρχήν οι επιδόσεις του τμήματος είναι θετικές στην αξιολόγηση όπως σημείωσαν και οι καθηγητές. Είναι πολύ ψηλότερα από τον επιθυμητό στόχο. Επίσης η τοπική κοινωνία και ο δήμος έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια του πανεπιστημίου. Ο δήμος Λιβαδειάς προσφέρει στέγη στο πανεπιστήμιο και από εκεί και πέρα η πρόθεσή μας είναι μέσα από τον Όμιλο Φίλων του Πανεπιστημίου να συνεισφέρουμε τον οβολό μας, καθώς επίσης να παροτρύνουμε τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας να συμβάλουν ώστε να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος» και συμπλήρωσε «αν πράγματι το θέμα είναι το οικονομικό εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Αν είναι θέμα αξιολόγησης τότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα το τμήμα της Λιβαδειάς είναι πάρα πολύ ψηλά σε αξιολόγηση».
Στις 60-80χιλ. ευρώ αποτίμησε τις ανάγκες ο πρόεδρος του Τμήματος Χ. Μπότσαρης και κάλεσε τους βιομήχανους της Βοιωτίας να συνεισφέρουν «το  κόστος διατήρησης δεν είναι δραματικό, μας λείπουν 60 – 80 χιλιάδες ευρώ το εξάμηνο για τους καθηγητές. Είναι τόσο μεγάλο αυτό το ποσό που δεν μπορεί να βρεθεί; Στη Βοιωτία είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας δεν μπορούν να βρεθούν χορηγοί;».
Ο πρόεδρος  χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Στερεάς και ειδικότερα το τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης στη Λιβαδειά ως  »αδύναμο κρίκο» που βρίσκεται «στην κόκκινη γραμμή» αφού βασική πρόθεση  του υπουργείου είναι να μειώσει όχι τον αριθμό των ΑΕΙ, αλλά τον αριθμό των τμημάτων.
Αναφέρθηκε επίσης στα πλεονεκτήματα του τμήματος, αλλά και στις ελλείψεις καθηγητών, που αν υπήρχαν, δεν θα χρειάζονταν  ωρομίσθιοι.
Της δημόσιας δωρεάν παιδείας υπεραμύνθηκε ο δήμαρχος  Αλιάρτου Γ. Ντασιώτης, τονίζοντας ότι η μόρφωση δεν είναι θέμα κόστους-ωφέλειας, αλλά προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία.
Από την  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης,  τόνισε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη κι όχι η κατάργηση του Πανεπιστημίου,  »η Λιβαδειά, η Βοιωτία, η Στερεά Ελλάδα» είπε  »πρέπει να δώσουν μάχη και να στείλουν ένα μήνυμα, το οποίο έχει εκφράσει ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση, δηλαδή ότι το Πανεπιστήμιο Στερεά Ελλάδας δεν πρέπει μόνο να παραμείνει, αλλά και να αναβαθμιστεί, ενώ βέβαια δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση για κατάργηση. Εμείς θα αγωνιστούμε με τους φορείς της πόλης και της περιφέρειας για τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Από την εκδήλωση απουσίαζαν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Ε. Μπασιάκος, Γ. Καράμπελας και Α. Κουτσούμπας, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά, αφού δημιουργήθηκε η εντύπωσε ότι αποφεύγουν να πάρουν θέση.  Στον αντίποδα, δυναμική ήταν η παρουσία των πρώην βουλευτών, Λ. Αποστολίδη, Γ. Κατσιμπάρδη και Α. Τσιπλάκου καθώς και της Β. Τσόνογλου, που έφθασαν να προτείνουν δυναμικές κινητοποιήσεις και να ζητήσουν την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου!!!
Της εκδήλωσης ακολούθησαν διαμαρτυρίες, από παριστάμενους, που κατά την είσοδο τους  υπέγραφαν, θεωρώντας ότι δηλώνουν την παρουσία τους και στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι υπέγραψαν  το καταστατικό της Εταιρίας «Ομιλος Φίλων του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος»,  χωρίς να έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο του.
Έντονη ήταν η αντίδραση της δ.σ Γ. Πούλου,  μιλώντας στο ΣΕΙΡΙΟ, έκανε λόγο για πραξικοπηματική ενέργεια του δημάρχου, που για επικοινωνιακούς λόγους επιχείρησε να υφαρπάξει την ψήφο όσων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Πηγή http://www.siriosfm.gr/?p=39390

Δεν υπάρχουν σχόλια: