Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Χριστουπόλεως κυρού Πέτρου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος κκ. Γεώργιος

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιος με τον πνευματικό του πατέρα κυρό Πέτρο τα Χριστούγεννα του 2011 στην αίθουσα του θρόνου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λιβαδειά. 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Εκοιμήθη ν Κυρί τα χαράματα της 26ης Δεκεμβρίου 2012  ο Μητροπολίτης Χριστουπόλεως κυρός Πέτρος (Δακτυλίδης) στην γενέτειρά του Μύκονο. Η εξόδιος ακολουθία ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου την Πέμπτη 27η Δεκεμβρίου ε.ε.
 Ο μακαριστός Μητροπολίτης γεννήθηκε στην Χώρα Μυκόνου το 1927. Ήταν το δέκατο παιδί της οικογένειάς του  και έμεινε ορφανός ήδη από την βρεφική ηλικία. Σπούδασε την ιερά επιστήμη στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1951 και πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης στις 20 Ιανουαρίου 1963 από τον Μητροπολίτη Κορίνθου Προκόπιο.
Υπηρέτησε επί είκοσι χρόνια ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Κορίνθου, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούσε τις ποιμαντικές και πνευματικές ανάγκες του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και των φυλακών Κορίνθου, αναπτύσσοντας αξιόλογη πνευματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα. Άφησε εποχή σαν πνευματικός πατέρας και καθοδηγητής των ιεροσπουδαστών της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου.
Για μια δεκαπενταετία υπηρέτησε ως εφημέριος και ιεροκήρυκας του Ιερού Ναού Αγίας Ζώνης της Κυψέλης. Διετέλεσε προϊστάμενος του Γραφείου Ποιμαντικής Φυλακών που ήταν στην δικαιοδοσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Από τις 30 Ιανουαρίου 1985 μέχρι την εκλογή του σε Επίσκοπο υπηρέτησε ως ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών.  
Τα σπουδαία του προσόντα αξιολογήθηκαν δεόντως από τους αρμοδίους και έτσι την 1η Δεκεμβρίου 1984 τοποθετήθηκε Αναπληρωτής του Γεν. Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας. Την 4η Σεπτεμβρίου 1992 προάγεται και διορίζεται στην θέση του Γενικού Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας. Το 1995 εκλέγεται από την Σύνοδο της Ιεραρχίας Τιτουλάριος Επίσκοπος Χριστουπόλεως. Την 11η Ιουνίου 2008 η επισκοπή Χριστουπόλεως ανυψώθηκε σε Μητρόπολη και ο μακαριστός πατήρ Πέτρος εξονομάστηκε Τιτουλάριος Μητροπολίτης.
Είχε την ευλογία του Θεού να αποκτήσει πολλά πνευματικά τέκνα τα οποία παρουσίασαν αξιόλογη παρουσία στην δημόσια ζωή είτε σαν κληρικοί, είτε σαν διακεκριμένα δημόσια πρόσωπα. Μεταξύ αυτών διακρίνεται ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος πάντοτε ομολογεί με ευγνωμοσύνη τις ευεργεσίες του αγαπημένου του πνευματικού πατρός.
Με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας λόγω γήρατος ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος παρέλαβε και περιέθαλψε με στοργή και σεβασμό στο Θεραπευτήριο Χρονίων Πασχόντων «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας τον αγαπημένο Γέροντά του επί τριετία, ενώ τους τελευταίους μήνες ο εκλιπών Ιεράρχης παρέμεινε στην γενέτειρά του κοντά στους συγγενείς του  που τον φρόντισαν με αγάπη.
Η φιλανθρωπία του αποδείχθηκε έμπρακτα με ουσιαστική ελεημοσύνη, προσφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στην Εξωτερική Ιεραποστολή της Αποστολικής Διακονίας, την ΠΕΦΙΠ, τον σύλλογο Κρατουμένων «Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ», Ιδρύματα Μητροπόλεων Σπάρτης και Θηβών και σε πολλούς αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Προσέφερε το αντίτιμο από την πώληση του  ημίσεως της οικίας του για τις ανάγκες της Εξωτερικής Ιεραποστολής.
Στην εξόδιο ακολουθία παρέστη αντιπροσωπεία κληρικών και λαϊκών συνεργατών της Βοιωτικής Εκκλησίας υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Χριστουπόλεως Πέτρος κατέλιπε μνήμη αγαθή και όσοι τον εγνώρισαν προσωπικά επιζητούντες την αρχιερατική ευχή του αντεύχονται υιικά ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να τον κατατάξει ν χώρ ζώντων ώστε να συλλειτουργεί μετά αγίων και αγγέλων στο ουράνιο θυσιαστήριο.


Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Ο Σεβασμιότατος κυρός Πέτρος φιλοξενούνταν
στο Θεραπευτήριο της Ιεράς Μητροπόλεως
στο Πέρα Χωρίο και ήταν αξιαγάπητος
 από τους εργαζόμενους και τους εθελοντές.
Ένα ακόμη φωτογραφικό στιγμιότυπο
από το πρόσφατο παρελθόν (2011)
με την Διευθύντρια του Κέντρου Διημέρευσης
 των ΑΜΕΑ κα Αλεξάνδρα Ζάνταλη. 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ»

ΨΗΦΙΣΜΑ

Συνῆλθε σήμερον τήν 26ην Δεκεμβρίου 2012 ἐκτάκτως τό Διοικητικόν Συμβούλιον τοῦ Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ» τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θηβῶν καί Λεβαδείας ἐπί τῇ εἰδήσει τῆς κοιμήσεως τοῦ Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Χριστουπόλεως κυροῦ Πέτρου, Ὅστις ἀπό ἐτῶν συνεδέθη μέ τό Θεραπευτήριον καί τήν Τοπικήν Ἐκκλησίαν τῆς Βοιωτίας, διέμεινε τριετίαν ὅλην εἰς αὐτό καί ἀπέβη μεγάλος εὐεργέτης τοῦ ὡς ἄνω Ἱδρύματος, καταλιπών ἐν αὐτῷ καί εἰς τούς κατοίκους τῆς Μητροπόλεως Θηβῶν καί Λεβαδείας μνήμην ἁγίου Ἐπισκόπου καί προσφιλοῦς Πνευματικοῦ Πατρός, στηρίξας καί ἀναπαύσας ποικιλοτρόπως πολλούς ἀδελφούς, ἐκφράσας πλουσίαν τήν θεϊκήν εὐλογίαν καί ἀγάπην πρός ὅλους ὅσους συνεδέθησαν μαζί Του, ἀλλά καί στούς ἐργαζομένους καί τούς καθημερινά συμβιώσαντας μαζί Του.
Ὅθεν ὁμοφώνως τό Διοικητικόν Συμβούλιον ἐκ λόγων βαθυτάτου σεβασμοῦ, υἱικῆς ἀγάπης καί εὐγνωμοσύνης πρός τόν ἐκλιπόντα διαπρεπῆ καί φιλόθεον Ἱεράρχην ἀπεφάσισε τά κάτωθι:
α)   Νά ἀναρτήσῃ μεσίστιες τίς σημαῖες  τοῦ Ἱδρύματος.
β)  Νά παρεβρεθῇ ὁ Πρόεδρος καί μέλη τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου εἰς τήν ἐξόδιον ἀκολουθίαν.
γ)   Νά καταθέσῃ στέφανον στήν σεπτήν σορόν Του.
δ)   Νά ἐκφράσῃ συλλυπητήριες εὐχές εἰς τούς κατά σάρκαν συγγενεῖς Του.
ε)   Νά τελέσῃ τά καθιερωμένα μνημόσυνα ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ἐκλεκτῆς ψυχῆς Του εἰς τήν πόλιν τῆς Λεβαδείας.
στ) Νά καταθέσῃ τό συμβολικόν ποσόν τῶν πεντακοσίων εὐρώ (500.00)ὑπέρ εὐαγοῦς Ἱδρύματος τῆς γενέτειράς Του Μυκόνου.
καί
ζ)   Νά δημοσιευθῇ τό παρόν Ψήφισμα στόν Τύπο.
                    

                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   ΤΑ ΜΕΛΗ
                 Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ                                                  Ἀρχιμ. Θεόδωρος Μίχας
Ο ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                               Τριαντάφυλλος Μελετίου
                                                                                                      Στέργιος Βαράκης
                                                                                                      Λουκᾶς Κατσούλης
                                                                                                      Μάριος Μήτσιου
                                                                                                      Ρόζα Σαλαπατάρα

Ἀκριβές Ἀντίγραφον
 ἐκ τοῦ πρωτοτύπου
Ἐν Λεβαδείᾳ τῇ 26ῃ Δεκεμβρίου 2012 


Δεν υπάρχουν σχόλια: