Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Μεγάλα προβλήματα στη φετινή ελαιοπαραγωγή - πολύς κόσμος δεν μάζεψε τη σοδειά λόγω κρίσης


Στην τύχη της έχει αφεθεί η κατάσταση στον χώρο του ελαιολάδου, μιας δραστηριότητας από την οποία βγάζουν το «ψωμί τους» μια αλυσίδα επαγγελμάτων, από αγρότες, ελαιοτριβείς, εργάτες γης κ.λπ. Η τελευταία άνοδος στην τιμή του ελαιολάδου μπορεί να αποδοθεί μόνον σε συγκυριακούς παράγοντες σε διεθνές επίπεδο.
Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου, σ’ αυτήν που πληρώνεται ο παραγωγός δηλαδή, υπάρχουν γεγονότα και… σημεία που μόνον ανησυχία προκαλούν.

Ειδικότερα σε ορισμένες αγροτικές περιοχές της χώρας, αντί οι παραγωγοί να οργανωθούν σε συνεταιρισμούς, ώστε ν’ αποκτήσουν διαπραγματευτική δύναμη κατά ητν πώληση των προϊόντων τους, αναγκάζονται λόγω και της παντελούς έλλειψης πρωτοβουλίας για στήριξη εκ μέρους της πολιτείας, μην έχοντας τα χρήματα να βάλουν εργάτες ή το κουράγιο να το κάνουν οι ίδιοι, να μαζεύουν καθημερινά το τελευταίο δίμηνο ένα… τελάρο ελιές την ημέρα, να παίρνουν τα 30 ευρώ από αυτόν που τις αγοράζει, για να περάσουν την ημέρα τους.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρήθηκε έντονα κατά τη φετινή χρονιά, καθώς πολλοί από τους ελαιοπαραγωγούς λόγω της αύξησης στην τιμή των λιπασμάτων και των εφοδίων (ακόμη και για βασικά είδη) και της έλλειψης κεφαλαίων για να πραγματοποιήσουν τις αγροτικές φροντίδες στον ελαιώνα τους, αναγκάστηκαν να τον αφήσουν στην τύχη του και να μαζέψουν μικρές σοδειές.

Ορισμένοι πάλι απ’ αυτούς –όσοι δεν διαθέτουν λιοστάσια- δεν παρέλειψαν να κάνουν μια… βόλτα από τα γειτονικά λιοστάσια, για να προμηθευτούν, χωρίς βέβαια να ρωτήσουν τον ιδιοκτήτη, το εμπορεύσιμο αυτό αγροτικό προϊόν. Διαβάστε περισσότερα στο http://www.paseges.gr/el/news/Elaioparagwgoys-toy-enos-telaroy-thelei-to-YPAAT-poy-lampei-dia-ths-apoysias-toy-apo-to-hwro

Δεν υπάρχουν σχόλια: