Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Μείωση επιτοκίων εντός του 2013

Με στόχο την τόνωση των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας οι τράπεζες σε συνεργασία με την κυβέρνηση προσανατολίζονται στη μείωση των επιτοκίων για τα επιχειρηματικά δάνεια κατά δύο μονάδες μέχρι το Δεκέμβριο.

Η απόφαση πάρθηκε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας «Έθνος», μετά από πολύωρες συσκέψεις με αποκλειστικό θέμα την τόνωση της επιχειρηματικότητας και κυρίως των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. 

Προκειμένου να μην επηρεαστούν αρνητικά τα αποτελέσματα των τραπεζών, θα γίνει περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων και στις προθεσμιακές καταθέσεις. Ήδη έχει γίνει σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων των καταθέσεων, καθώς από 7% (και σε πολλές περιπτώσεις και παραπάνω) που πρόσφεραν οι τράπεζες για καταθετικά προϊόντα προθεσμίας ν, έχουν ήδη υποχωρήσει μεταξύ 3,5% και 4%. 

Σημειώνεται ότι η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων δεν αφορά την κατηγορία των στεγαστικών δανείων, ο μέσος όρος των οποίων είναι περί το 3%.

Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εκτιμάται ότι η επόμενη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού με τους δανειστές της χώρας θα έχει ακριβώς αυτό το αντικείμενο, την τόνωση της ανάπτυξης και της αγοράς. Το πιο σημαντικό «συστατικό» στο κοκτέιλ προϋποθέσεων που θα πρέπει να δημιουργηθούν για την ανάπτυξη είναι η διοχέτευση ρευστότητας από τις τράπεζες

Τα δάνεια ανά μέγεθος επιχείρησης σήμερα
- Οι μεγάλες επιχειρήσεις δανείζονται από 3 εκατ. ευρώ έως περίπου 150 εκατ. ευρώ από 4-7%
- Οι μεσαίες επιχειρήσεις δανείζονται από 300.000 ευρώ έως περίπου 30 εκατ. ευρώ από 5,5-6%
- Οι μικρές επιχειρήσεις δανείζονται έως 50.000 ευρώ με εύρος επιτοκίου 8-10%.
- Το επιτόκιο στον δανεισμό επιχειρήσεων αυξάνει ή μειώνεται ανάλογα με το πόσο βιώσιμη είναι η επιχείρηση, τις εγγυήσεις που δίνει στην τράπεζα, τις ταμειακές της ροές και άλλα κριτήρια.

Πηγή http://www.zougla.gr/money/article/miosi-epitokion-entos-tou-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: