Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκάθαρο το συμπέρασμα της ΕΒΙΚΕΝ από τη Λάρισα: «Η Ελλάδα ακριβότερη χώρα σε κόστος ενέργειας για την βιομηχανία»

«Η Ελλάδα ακριβότερη χώρα σε κόστος ενέργειας για την βιομηχανία»
Η διαπίστωση ότι «η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. σε ότι αφορά το κόστος ενέργειας το οποίο καταβάλλει η βιομηχανία» υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) χθες το απόγευμα στη Λάρισα.

Πριν την εκκίνηση της εκδήλωσης δηλώσεις στα ΜΜΕ πραγματοποίησαν οι κ.κ. Δημήτρης Κολαϊτης και Αντώνιος Κοντολέων, μέλη Δ.Σ. της ΕΒΙΚΕΝ και ο κ. Απόστολος Δοντάς μέλος Δ.Σ. της «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ».
Κοινή συνισταμένη των δηλώσεών τους ήταν η αρνητική απάντηση στο ερώτημα – θέμα της εκδήλωσης «Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με υψηλό κόστος ενέργειας;».
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με όσα τονίστηκαν «το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο καταβάλλει η βιομηχανία, είναι από 30% έως και 100% ακριβότερο σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ, όπως και σε σχέση με τις χώρες που είναι ανταγωνιστικές στον τομέα της βιομηχανίας». Αντίστοιχα ακριβότερο είναι και το κόστος του Φυσικού Αερίου, το οποίο καταναλώνουν οι ελληνικές βιομηχανίες.
«Με αυτό το κόστος ενέργειας η ελληνική βιομηχανία δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική» τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ και πρόσθεσαν ότι «καταστρέφεται η ραχοκοκαλιά της Βιομηχανίας».
Επισημαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών μίλησαν με θερμά λόγια για τις θυσίες που έχουν κληθεί να κάνουν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες εργαζομένοι, οι οποίες όπως υπογράμμισαν «πάνε χαμένες καθώς ισοσκελίζονται από το ακριβό κόστος ενέργειας και καθιστούν την ελληνική βιομηχανία μη ανταγωνιστική».
Το αίτημα όπως εκφράστηκε στις δηλώσεις των εκπροσώπων της ΕΒΙΚΕΝ είναι «το κόστος ενέργειας, το οποίο καταβάλλουν οι ελληνικές βιομηχανίες, να είναι αντίστοιχο αυτού που πληρώνουν οι βιομηχανίες στις ανταγωνίστριες χώρες».
Μάλιστα, εξειδίκευσαν την συγκεκριμένη μείωση στο 30%, ενώ δήλωσαν ότι «σε περίπτωση που πέσει το κόστος ενέργειας οι ελληνικές βιομηχανίες είναι έτοιμες να συνάψουν ακόμη και κοινωνικό συμβόλαιο και να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού», καθώς θεωρούν ότι ταχύτατα θα αυξηθούν οι εξαγωγές των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων.
«Αν το κόστος ενέργειας μειωθεί, η βιομηχανία θα γίνει ατμομηχανή της Οικονομίας» τονίστηκε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ασκήθηκε κριτική στην κυβέρνηση ότι «παρά τις εντολές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δεν υπάρχει επιθετική βιομηχανική πολιτική» και πρόσθεσαν πως πλέον «οι βιομηχανίες είναι στην ώρα μηδέν».
Στην  εκδήλωση παραβρέθηκαν- μεταξύ άλλων – οι κ.κ. Χρήστος Κέλλας –βουλευτής ΝΔ, Κώστας Αγοραστός – περιφερειάρχης Θεσσαλίας, όπως επίσης και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: