Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Το πρόγραμμα εορτασμού της επετείου της μάχης της Αράχωβας 18-24 Νοεμβρίου 1826!

Μνημεία Μάχης Αράχωβας:

Ιστορικό κανόνι

Στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, σώζεται το ιστορικό μνημείο της μεγάλης Μάχης, με το μικρό κανόνι μπροστά του και τη χάλκινη εικόνα του Αρχιστράτηγου Καραϊσκάκη να φέρει την επιγραφή”

Στρατηγείον Καραϊσκάκη, 1826 Νοεμβρίου 24.

« Ο στρατηγός της Ρούμελης εδώ από τη θέση αυτή τα πεπρωμένα της Φυλής του διαφέντεψε με το σπαθί του».

Το ιστορικό κανόνι αφιέρωσε ευλαβικά, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του, στον Άγιο Γεώργιο, από τα λάφυρα της Μάχης, ο Καραϊσκάκης. Έτσι έμεινε και το έθιμο των κανονιοβολισμών στο τριήμερο «πανηγυράκι» προς τιμή του Τροπαιοφόρου.
Το ιστορικό αυτό κανόνι βρισκόταν στην κορυφή του λόφου «Μουστάμπεη» στο πυροβολείο της Μάχης και «βροντούσε» προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου.
Οι Ιταλοί κατακτητές όμως ένιωθαν ανασφάλεια με το κανόνι ψηλά στην Αράχωβα πάνω τους και αποφάσισαν να το μεταφέρουν στο φρουραρχείο τους στη δυτική πλευρά της Αράχωβας. Το έζευσαν στα μουλάρια και όταν έφθασαν τα ζώα έξω από την εκκλησία του Άι-Γιώργη, όπως αναφέρουν οι Αραχωβίτες, δεν έκαναν ούτε βήμα μπροστά και έπεσαν κάτω. Ο Άγιος δεν επέτρεπε να μεταφερθεί το κανόνι. Οι Ιταλοί, αποφάσισαν να το καταστρέψουν.
Πρόσφατα το θραύσμα συγκολλήθηκε, θα το δείτε μπροστά στο μνημείο.
Κάθε χρόνο, έμπροσθεν του Ιστορικού μνημείου, κατά τη διάρκεια του πανηγυριού, γίνεται επιμνημόσυνη δέηση, με τα ονόματα των νεκρών, εν μέσω ντουφεκιών.
 
O πίνακας της μάχης της Αράχωβας!
Οι Πολεμίστρες

Στο βόρειο τοίχο του προαυλίου της ιστορικής εκκλησίας, θα δείτε τις ιστορικές πολεμίστρες για τις οποίες ο Αινιάνας αναφέρει ότι κατασκευάστηκαν από τους Έλληνες πριν τη Μάχη της Αράχωβας.

Πεδίο Μάχης

Στο βόρειο ύψωμα, πάνω από την εκκλησία του Άι-Γιώργη, βρίσκεται ο ιστορικός χώρος όπου διεξήχθη η κυρίως Μάχη της Αράχωβας. Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του τριήμερου πανηγυριού, αναβιώνει ο ανηφορικός δρόμος νέων, ανδρών, γερόντων σε ανάμνηση της νικηφόρας Μάχης.

Άγαλμα Καραϊσκάκη
Το μνημείο της μάχης της Αράχωβας, με το ιστορικό κανόνι, δεσπόζει στο προαύλιο της εκκλησίας του Άι- Γιώργη!


Στη δυτική έξοδο της Αράχωβας, προβάλλει η μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη πάνω σε τριακόσιες πέτρες που θυμίζουν τα κεφάλια των νεκρών Τούρκων που είχε ζητήσει ο Αρχιστράτηγος Καραϊσκάκης, για το μνημείο που στήθηκε, αμέσως μετά το τέλος της νικηφόρας Μάχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: