Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Προβολή ντοκιμαντέρ από το Σύλλογο Φωτογραφίας & Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας


Ο Σύλλογος Φωτογραφίας & Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας, «Ελείτροχος», στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεών του για το 2013, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 1η Δεκεμβρίου, συμμετέχει στο πρόγραμμα προβολών με τίτλο «Dogs on wheels» που διοργανώνει το «Exile Room», ένας ανεξάρτητος Καλλιτεχνικός Οργανισμός που ειδικεύεται στο Ντοκιμαντέρ.
Το «Dogs on wheels» είναι ένα πρόγραμμα προβολών ντοκιμαντέρ σε επτά (7) πόλεις της περιφέρειας της Ελλάδα και τρεις συνοικίες της Αθήνας κατά τους μήνες Νοέμβριο 2013- Ιούνιο 2014, το οποίο πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, στη Θήβα την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "How To Survive A Plague" («Πώς να επιβιώσεις από μια μάστιγα»), στο χώρο του «Σεμέλη» - Αγ. Νικολάου 1 (έναντι Δικαστηρίων) και ώρα 6.00 μ.μ..
Είσοδος: Ελεύθερη

Το ντοκιμαντέρ "How To Survive A Plague" ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2013.
Καλεσμένος στην προβολή είναι ο κος Νίκος Δέδες: ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της «Θετικής Φωνής», του συλλόγου των ατόμων που ζουν με HIV στην Ελλάδα.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το ακροατήριο.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ιστορία των προσπαθειών που μετέτρεψαν το AIDS από μάστιγα σε χρόνια ασθένεια, και η ιστορία της ομάδας των νέων ανδρών και γυναικών, οι οποίοι, χωρίς επιστημονική κατάρτιση, κατάφεραν να διεισδύσουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες και τη φαρμακευτική βιομηχανία, και βοήθησαν στην εύρεση υποσχόμενων νέων φαρμάκων, προωθώντας τα μέσα από δοκιμασίες και φαρμακεία σε χρόνο ρεκόρ. Αυτά τα φάρμακα έσωσαν τη ζωή πολλών και έδωσαν τέλος στις πιο σκοτεινές ημέρες της επιδημίας, ενώ κυριολεκτικά «άδειασαν» τις πτέρυγες με ασθενείς με AIDS στα αμερικανικά νοσοκομεία.
Οι προσπάθειες αυτών των ακτιβιστών δημιούργησαν ένα παράδειγμα για την ενδυνάμωση των ασθενών και τον ακτιβισμό στην υγεία και περίθαλψη, το οποίο έχει έκτοτε αναπαραχθεί για την καταπολέμηση πολλών άλλων ασθενειών: από τον καρκίνο του μαστού ως και την καρδιακή νόσο.
Και καθώς το AIDS εξαπλώνεται στην Αφρική, την Ινδία και την Ασία, αυτοί οι ακτιβιστές βοήθησαν τοπικές ομάδες και προώθησαν τον ακτιβισμό για το AIDS ως τρόπο πίεσης για να βρεθεί καλύτερη και πιο προσιτή θεραπεία.
Η ιστορία τους στέκεται ως μια ισχυρή πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές, ένας «οδικός χάρτης» ακτιβισμού και ένα κάλεσμα για αγώνα: Έτσι αλλάζεις τον κόσμο.

Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητων Ταινιών της Βοστώνης για το 2012 και το Βραβείο «John Schlesinger» για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητων Ταινιών της Provincetown της Μασαχουσέτης 2012 και ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2013.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και προβάλλεται σε πόλεις σε όλο τον κόσμο: Λονδίνο (από 8.11), Mexico City (11.10), Hong Kong (28-29.9), Poznań Πολωνία (7.8) Κωνσταντινούπολη (29.6), Hollywood California (12.6) καθώς και πολλές άλλες.

"HOW TO SURVIVE A PLAGUE"
Σκηνοθεσία:
David France
Πρωταγωνιστούν:
Peter Staley, Garance Franke-Ruta, Mark Harrington, Iris Long, Larry Kramer, Jim Eigo, Bob Rafsky, and others
Γράφτηκε από:
David France, T. Woody Richman, Tyler H. Walk
Παραγωγή:
Howard Gertler, David France, Joy Tomchin, Dan Cogan

Η εταιρία «Exile Room» είναι ένας ανεξάρτητος καλλιτεχνικός οργανισμός που ειδικεύεται στο ντοκιμαντέρ. Με έδρα την Αθήνα, συνεργάζεται με κινηματογραφιστές, σεναριογράφους, παραγωγούς και υπεύθυνους τηλεοπτικού προγραμματισμού από διάφορες χώρες για να δημιουργήσει ταινίες για ένα διεθνές κοινό.
Προσφέρουμε έμπνευση και εκπαίδευση σε σινεφίλ, επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές μέσα από προβολές, εργαστήρια, ομιλίες.
«Exile Room»,
Αθηνάς 12, Μοναστηράκι (απέναντι από το ΜΕΤΡΟ) Τηλ: 210-3223395

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ.
Η πρόεδρος

Αναστασίου Ειρήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: