Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Αμηχανία για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μετά την ανακοίνωση για αναβολή πληρωμής της 1ης δόσης

Χωρίς νεώτερες διευκρινίσεις για τις διορθώσεις στα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων, «έκλεισε» τελικά η Πέμπτη, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη, ενώ ακόμα και η απόφαση για τη μεταφορά της πρώτης δόσης το Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς να ακολουθήσει ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών για τον αριθμό των δόσεων, δηλαδή εάν η εξόφληση θα γίνει ως το τέλος του έτους ή έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015 ήτοι σε 6 δόσεις.
Στην πραγματικότητα, μετά από την «πυροσβεστική» οδηγία του Αντώνη Σαμαρά να επανυπολογιστούν οι αξίες γης σε 4.000 οικισμούς με τις περσινές τιμές, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καλούνται να βρουν... βελόνα στα άχυρα, καθώς εάν εφαρμοστεί αυτούσια η περσινή Απόφαση Μαυραγάνη με τις ειδικές τιμές ζώνης σε 457 περιοχές, ελλοχεύει ο κίνδυνος νέου μπάχαλου λόγω επιβαρύνσεων σε περιοχές του Λεκανοπεδίου και όχι μόνο. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, η εντολή που έχει δοθεί στις υπηρεσίες που θα αναλάβουν τη νομοτεχνική διόρθωση, είναι αν χρειαστεί να εξετάσουν μια προς μια τις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιο σύστημα είναι επ' ωφελεία των φορολογούμενων δηλαδή πολύ απλά εάν πρέπει στις συγκεκριμένες περιοχές να εφαρμοστούν οι περσινές τιμές ζώνης ή εάν πρέπει να διατηρηθεί το φετινό σύστημα υπολογισμού.
Κι αν για τις διορθώσεις στους 4.000 οικισμούς το «βάρος» πέφτει στο υπουργείο Οικονομικών, απορίας άξιον είναι τι θα γίνει με τους λανθασμένους υπολογισμούς φόρου στα ημιτελή κτίσματα, όπου το λάθος τυπικά χρεώνεται στον φορολογούμενο αλλά ουσιαστικά πρόκειται για αδυναμία του συστήματος. Προκειμένου να έχει κάποιος την προβλεπόμενη έκπτωση του 60% στον ΕΝΦΙΑ για ημιτελές κτίσμα, θα έπρεπε να το δηλώσει στο Ε9 με τον ειδικό κωδικό 99. Όπως αποδείχθηκε, όμως, δεν αρκούσε αυτό αλλά έπρεπε να δηλωθεί και στη στήλη 38 ότι το ημιτελές κτίσμα είναι "κενό", κάτι που ούτε οι φορολογούμενοι γνώριζαν ούτε το ηλεκτρονικό σύστημα φρόντισε να τους υποδείξει, όπως γινόταν σε άλλα πεδία του εντύπου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες... γιαπιών βρέθηκαν με ένα "παραφουσκωμένο" εκκαθαριστικό στο χέρι και όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 για να επανυπολογιστεί ο φόρος τους.
Το ερώτημα βέβαια είναι πότε θα ανοίξει η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις μετά από το μπάχαλο με τους οικισμούς. Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα καλείται να δώσει η νέα Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, η οποία όμως αναζητείται την τελευταία εβδομάδα...


Πηγή: Αμηχανία για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μετά την ανακοίνωση για αναβολή πληρωμής της 1ης δόσης | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/166089#ixzz39mE27frv

Δεν υπάρχουν σχόλια: