Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ένας χρόνος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας από την Τράπεζα Πειραιώς

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ανταπόκριση δεκάδων εταιρειών τον πρώτο  χρόνο, όπου η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα συμβολαιακή Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Για το λόγο αυτό, το περιοδικό «επΙ Γης» του Ομίλου, σε αυτό το τεύχος, φιλοξενεί διακεκριμένες επιχειρήσεις που εφαρμόζουν με επιτυχία σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς προγράμματα συμβολαιακής Γεωργίας και συμβολαιακής Κτηνοτροφίας. το μεγαλύτερο βήμα εκσυγχρονισμού της πρωτογεγούς παραγωγικής διαδικασίας στην Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα. Μεταξύ αυτών σ` αυτό το τεύχος μίλησε και ο κ. Αθανάσιος Σκλαπάνης, Πρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος της SKL – Αφοί Σκλαπάνη ΑΤΒΕΕ . 



 « ‘’Οικονομική ανάσα’’ για τους παραγωγούς και τις εκκοκκιστικές μονάδες δίνει το Πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας, στο οποίο μετέχει πρώτη χρονιά εφέτος η εταιρεία SKL – Αφοί Σκλαπάνη ΑΤΒΕΕ και οι περί- που 3.500 βαμβακοπαραγωγοί – προμηθευτές της. Η επιχείρηση, η οποία έχει τις εγκαταστάσεις της στους νομούς Βοιωτίας και Καρδίτσας, δραστηριοποιείται τις δύο τελευταίες δεκαετίες στον κλάδο του βαμβακιού. «Πιστεύουμε στο προϊόν. Το βαμβάκι έχει μέλλον και υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης της παραγωγής», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αθανάσιος Σκλαπάνης, διευκρινίζοντας ότι «η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα δεν έπληξε τον χώρο της βαμβακοκαλλιέργειας από πλευράς επισφαλειών. Οι περισσότεροι εκκοκκιστές πληρώνουν στο ακέραιο τους παραγωγούς. Εντούτοις και ο κλάδος του βάμβακος αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη ρευστότητας. Εδώ είναι που δίνει λύσεις η Συμβολαιακή Γεωργία. Το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς παρέχει «μεγάλη εξυπηρέτηση στους παραγωγούς αλλά και στις εκκοκκιστικές μονάδες», σημειώνει ο κ. Σκλαπάνης. Πρόκειται για μια τριμερή σύμβαση, μέσω της οποίας ο παραγωγός δεσμεύεται ότι θα παραδώσει το βαμβάκι του στην επιχείρηση και η επιχείρηση ότι θα αποδώσει στο τέλος τα χρήματα στην τράπεζα. Σύμφωνα με τον κ. Σκλαπάνη, παρ’ ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε αργά, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο χρηματοδότησης των παραγωγών. Η εταιρεία SKL – Αφοί Σκλαπάνη ΑΤΒΕΕ εξάγει περίπου το 90% του προϊόντος της, ήτοι 20.000 τόνους εκκοκκισμένου βαμβακιού, σε Τουρκία, Αίγυπτο και Άπω Ανατολή» δήλωσε στο «Επι Γης» ο κ. ο κ. Αθανάσιος Σκλαπάνης, Πρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος της SKL – Αφοί Σκλαπάνη ΑΤΒΕΕ


*Η SKL είναι μία ανώνυμη εμπορική και βιομηχανική εταιρία με έδρα τη Λιβαδειά. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, επί της κύριας οδικής αρτηρίας που οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο. Η Λιβαδειά εκτείνεται στην άκρη της λεκάνης της Κωπαΐδας, κάποτε η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, και σήμερα μία εύφορη πεδιάδα με μακρά παράδοση στην παραγωγή δημητριακών και βαμβακιού. Η SKL δραστηριοποιείται στην επεξεργασία, αποθήκευση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, κυρίως βαμβακιού, καλαμποκιού και σιταριού. Εκτός της απορρόφησης της παραγωγής των ντόπιων αγροτών, το γεωπονικό κατάστημα της εταιρίας επιπλέον τους προμηθεύει με απαραίτητα αγροτικά εφόδια: σπόρους, λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Τα περιουσιακά στοιχεία της SKL, όλα ιδιόκτητα, περιλαμβάνουν ένα εκκοκκιστήριο βάμβακος ετήσιας δυναμικότητας 35.000 τόνων συσπόρου, 30.000μ² αποθηκευτικών χώρων (το ένα τέταρτο εκ των οποίων αεριζόμενοι), ξηραντήρια δημητριακών με δυνατότητα επεξεργασίας 600 τόνων ημερησίως, καθώς και σειρά βοηθητικού εξοπλισμού. Κατά τις περιόδους αιχμής, η εταιρία απασχολεί περισσότερους από 70 εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: