Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Σκληρή επίθεση Λαϊκής Συσπείρωσης στη Γιώτα Πούλου για τα δημοτικά τέλη

kots1          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λιβαδειάς στις 17.12.2014, η δημοτική αρχή έφερε προς ψήφιση τα δημοτικά τέλη που αφορούν όλους τους δημότες.
Το ύψος λοιπών των δημοτικών τελών  παραμένει αμετάβλητο, παρά τις περί του αντιθέτου ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις της «αντιμνημονιακής» δημάρχου, προκειμένου ο νέος προϋπολογισμός να καταρτιστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, τις δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου και της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλουν τα μνημόνια.
Αποδεικνύεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο, ότι η νέα δημοτική αρχή έρχεται από παλιά, είναι συνέχεια της προηγούμενης, αποτελεί έναν επιπλέον φορομπηχτικό μηχανισμό, δίπλα στην κεντρική εξουσία, σε μια εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών δεν μπορεί να πληρώσει άλλους φόρους.
Οι ψευδεπίγραφες προεκλογικές εξαγγελίας για μείωση των δημοτικών τελών και προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αποδείχθηκε καινούργιο περιτύλιγμα για τη συνέχιση της πολιτικής των τοπικών χαρατσιών και φόρων, της λεγόμενης ανταποδοτικότητας, που βάζει το λαό να ξαναπληρώσει τοπικά, για όσα έχει χρεωθεί και χρυσοπληρώσει μέσα από την κρατική φορολογία κάθε είδους.
Προκειμένου λοιπόν να ισοσκελίσουν κοινωνικές υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός, η άρδευση κ.λ.π., δεν διεκδικούν από την κυβέρνηση, δεν συγκρούονται με την Δημοσιονομική Πολιτική της υποχρηματοδότησης. Επιλέγουν την πεπατημένη οδό της προσαρμογής και της λαϊκής αφαίμαξης, θυσιάζοντας τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους ανάπηρους,  τους πολύτεκνους, τους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τους αγρότες  και τους κτηνοτρόφους.
Θεωρούμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να μειωθούν τώρα τα τέλη δραστικά, προκειμένου ν’ ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά, που στενάζουν. Βάσει λοιπόν όσων σταθερά, μόνιμα και με συνέπεια παλεύουμε,  καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τα κάθε λογής δημοτικά τέλη του Δήμου μας, στηριζόμενοι τόσο στη διαφορετική οικονομική δυνατότητα των φορολογούμενων πολιτών, όσο και στη θέση μας για πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, την επιστροφή των παρακρατηθέντων και την ανακούφιση των δημοτών. Καλώντας ταυτόχρονα σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική.
Ο αντίλογος από τη  δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ότι «η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ λαϊκίζει, επειδή δεν έχει κοστολογίσει την πρότασή της (!), καθώς πρόκειται κυρίως για τέλη ανταποδοτικά, οπότε απαλλάσσοντας μια κατηγορία δημοτών πρέπει να φορολογήσεις μια άλλη κ.λ.π.», ενώ έφθασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει λεξιλόγιο τύπου Άδωνι, λέγοντας ότι «εάν διοικούσατε εσείς θα τα κάνατε μαντάρα» !
Καμία πρωτοτυπία. Πιστή αντιγραφή των χιλιοειπωμένων κυβερνητικών επιχειρημάτων για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων σε βάρος του λαού.  Αλλά και ανάμνηση από το άμεσο μέλλον, από τις επωαζόμενες κυβερνητικές εναλλαγές, με την ίδια πολιτική από τους θιασώτες της Ε.Ε. και της ανταγωνιστικότητας,  με το λαό πάντα στο περιθώριο.
Όσο για την γραμμή άμυνας της δημάρχου ότι «ψηφίζουμε αυτά τα τέλη σήμερα, επειδή δεν προλάβαμε να μελετήσουμε τα οικονομικά δεδομένα, αλλά θα το κάνουμε μετά από λίγους μήνες και θα τα μειώσουμε», δεν την αθωώνει από την έως σήμερα αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί, ούτε βέβαια πρέπει να καθησυχάζει κανέναν, καθώς έως σήμερα διοικεί αντιγράφοντας τους προηγούμενους και ακυρώνοντας τον πρώην αντιπολιτευτικό εαυτό της.
.
Η  ΠΡΟΤΑΣΗ που καταθέσαμε στο Δ.Σ. και καλούμε το λαό να διεκδικήσει, ασκώντας πίεση προς τη δημοτική αρχή της κας Πούλου για την άμεση μείωση των δημοτικών τελών,  είναι η εξής:

ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ
Α) Πολύτεκνοι – τρίτεκνοι – μονογονεϊκές οικογένειες – όσους έχουν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο:  απαλλαγή για εισόδημα έως 25.000 ευρώ,  -75% έως 35.000 ευρώ, – 50% ευρώ έως 50.000 ευρώ. Κλιμακωτή αύξηση έως διπλασιασμό για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
Β) ΑΜΕΑ: αναπηρία 67% και άνω, ή μέλη των οικογενειών τους εφόσον συγκατοικούν: απαλλαγή για εισόδημα οικογ. έως 35.000 ευρώ,   -50% για εισ. άνω των 35.000 ευρώ.
Γ) Άποροι – μακροχρόνια άνεργοι (εφόσον δεν έχουν εισόδημα από άλλη πηγή άνω των 8.000 ευρώ): απαλλαγή.
Δ) Κατοικίες έως 80 τ.μ.:    – 50%.
Δ) Όλες οι άλλες κατηγορίες κατοικιών και για εισόδημα έως 25.000 ευρώ:
– 30%.
Ε) ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ  κάτω των 120 τ.μ:   -50%
ΣΤ) Για νέους επαγγελματίες με επαγγελματική έδρα το Δήμο:
-50% για τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας.
Ζ) Μεγάλα super market, πολυκαταστήματα, τράπεζες και βιομηχανίες:
+ 100%.

ΤΕΛΗ ΑΡΔΕΥΣΗΣ:  – 50% με κλιμάκωση αυξητική ανάλογα με το εισόδημα.

Τ.Α.Π.:   Να καταργηθεί γιατί επιβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΡΗΣΗΣ ΒΟΣΚΗΣΙΜΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ:
Δωρεάν παραχώρηση σε όλους τους μικροκτηνοτρόφους.

ΤΕΛΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ:  – 50%

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΩΣΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Νώντας Κοτσικώνας
Πέτρος Αρκουμάνης
Νίκος Μπράλιος
Κώστας Αίσωπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: