Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ: 55 συνεχόμενα χρόνια το πιο αγαπημένο σ` όλη τη Στερεοελλαδίτικη γη

Μια παράδοση που χάνεται στο χρόνο και μια διαχρονική, πηγαία, αυθόρμητη και εξαιρετικά σαρκαστική διάθεση, παραμένουν τα κυρίαρχα στοιχεία της επιτυχημένης πορείας του Καρναβαλιού Ορχομενού. Για 55 συνεχόμενα χρόνια, λοιπόν, και παρά την βροχή που ξεκίνησε μετά το μεσημέρι της Κυριακής, 22 Φεβρουαρίου 2015, δεκάδες Καρναβαλιστές δεν πτοήθηκαν και ξεκίνησαν την εντυπωσιακή, ευφάνταστη και εξαιρετικά χιουμοριστική παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της βοιωτικής κωμόπολης.
Το κέντρο του Καλλικρατικού Δήμου Ορχομενού κυριολεκτικά και φέτος … σείστηκε στους ρυθμούς της σάμπας, με τα πληρώματα να δημιουργούν γύρω από τα δώδεκα συνολικά άρματα μια ξεσηκωτική ατμόσφαιρα.
Άρματα φτιαγμένα στο χέρι από τεχνίτες του Ορχομενού και με πάνω  1000 άτομα συνολικά συμμετοχή σε πληρώματα, γεγονός που και φέτος χαρακτήρισε το Καρναβάλι Ορχομενού ως το μεγαλύτερο σατιρικό Καρναβάλι στη Στερεά Ελλάδα.



Βασίλισσα του Καρναβαλιού φέτος ήταν η Ορχομένια Ευγενία Κουμπούρα.
Παρουσιαστής του φετινού καρναβαλιού ο Βοιωτός ταλαντούχος  τραγουδιστής και ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, ένα πρόσωπο που φέτος κατάφερε να δώσει όντως την φρεσκάδα που χρειάζονταν και σ` αυτό τον τομέα. «Διαβασμένος», κεφάτος, γεμάτος ενέργεια, χόρεψε, τραγούδησε και μετέφερε την αύρα του σε θεατές, πληρώματα και επισήμους.
Την διοργάνωση είχε και φέτος ο Πολιτιστικός και Παραδοσιακός Σύλλογος Ορχομενού και μια μεγάλη παρέα εθελοντών – τεχνίτες με απεριόριστο μεράκι και κέφι για δημιουργία – παρουσίασαν και φέτος ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα.


«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους πάσχισαν για την πραγματοποίησή του. Τους εθελοντές, τα μέλη του ΔΣ, τους υποστηρικτές και χορηγούς μας, που ήταν για πολλούς μήνες μαζί μας και το πολύ καλό αποτέλεσμα μας δικαιώνει όλους. Ακόμη ευχαριστώ τα ΜΜΕ για την υποστήριξή τους και τους χορηγούς επικοινωνίας του Καρναβαλιού 2015» δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Κιαλιός.
Το Καρναβάλι 2015, όπως κάθε χρόνο, γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Ορχομενού, καθώς η παράδοση αυτή χάνεται στο χρόνο. Ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα και ικανοποιημένος από την μεγάλη προσέλευση του κόσμου στην πόλη του Ορχομενού παρά τον βροχερό καιρό, ο Δήμαρχος Ορχομενού και  Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος που όλα πήγαν όπως είχαν σχεδιαστεί παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Θέλω να συγχαρώ τον Πολιτιστικό και Παραδοσιακό Σύλλογο για την πολύμηνη εργασία του, για το μεράκι τους και για την προσφορά τους στον τόπο μας. Θέλω ακόμη να στείλω ευχαριστίες προς όλους τους εθελοντές και τα πληρώματα των αρμάτων. Εμείς είμαστε αυτοί που δίνουν ζωή στο Καρναβάλι μας και κάθε χρόνο πρέπει να το αποδεικνύουμε με την ακόμη πιο ενεργή μας συμμετοχή. Συγχαρητήρια και πάλι σε όλους» είπε ο κ. Υπερήφανος.
Θυμίζουμε πως η παρέλαση ολοκληρώνεται με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στην καρδιά του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, με το… πυρακτωμένο αεροπλανάκι να καρφώνεται στο πιο εντυπωσιακό άρμα της εκάστοτε διοργάνωσης.
Την επομένη, η νέα Δημοτική Αρχή οργάνωσε – μετά από τέσσερα χρόνια αναστολής τους – και πάλι τα παραδοσιακά Κούλουμα.
Η βροχή και πάλι ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας δεν επέτρεψε στο Δήμο να πραγματοποιήσει την εκδήλωση στο λόφο της Δραγατσούλας αλλά και η μεταφορά τους στο κέντρο της πόλης αποδείχθηκε εξίσου επιτυχημένη. Μικροί και μεγάλοι, απόλαυσαν τα νηστίσιμα εδέσματα που προσέφερε η Δημοτική Αρχή, αναβιώνοντας και πάλι το έθιμο στη αρχή της νέας πενταετίας. Η φασολάδα… δια χειρός «Μαμαλάκη», αποτέλεσε το “επίκεντρο» του ενδιαφέροντος, ασφαλώς όχι άδικα! Την φροντίδα της εκδήλωσης είχε η ομάδα του Πολιτιστιστικού Κέντρου Ορχομενού με τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Νταβαλούμη. Και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: