Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ένα βιβλίο γραμμένο για τους άταφους ήρωες του 1940 και το εθνικό χρέος που δεν πρέπει άλλο να ξεχαστεί



Μέσα σ` ένα κατάμεστο ακροατήριο αποτελούμενο από πρόσωπα της δημόσιας ζωής, συγγενείς και φίλους των οικογενειών της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων του Έπους 1940- 1941, ο Θεσσαλός βετεράνος πολιτικός κ. Γιώργος Σούρλας και οι εκδόσεις Λιβάνη παρουσίασαν το βράδυ της Δευτέρας, 26 Οκτωβρίου 2015, το δεύτερο κατά σειρά πόνημά του με τίτλο «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους Ήρωες του 1940».  Πρόκειται για τη συνέχεια του αρχικού του βιβλίου με τίτλο «Οι ήρωες του ` 40 περιμένουν», που αφορά την απόδοση τιμών στους νεκρούς Έλληνες στρατιώτες που έμειναν άταφοι στα βουνά της Βορείου Ηπείρου κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο, μόνο που αυτή τη φορά το βιβλίο του κ. Σούρλα έχει αφιερωθεί στην Χιμαριώτισα κα Ερμιόνη Μπρίνγκου.


Οι άταφοι ήρωες του 1940 μπορεί να μη βρέθηκαν ποτέ, αλλά δεν ξεχάστηκαν. Ο κ. Γιώργος Σούρλας με το βιβλίο που έγραψε γι' αυτούς τους ήρωες, εκπληρώνει ένα εθνικό χρέος απέναντι στους ίδιους και στις οικογένειές τους ενώ  κατάφερε και με το δεύτερο του πόνημα – που παρουσιάστηκε  στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη να επαναφέρει στην επικαιρότητα μια σημαντική ιστορική παράλειψη εκ μέρους της Ελλάδας, που διεκδικούν μαζί του η Ένωση Συγγενών Πεσόντων του Έπους 1940 -1941. 
Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο δημοσιογράφος  κ. Άρης Πορτοσάλτε, ενώ την παρουσίασή του έκαναν οι κκ. Αλέκος Παπαδόπουλος, πρ. Υπουργός, και Σαράντος Καργάκος, Συγγραφέας – Ιστορικός. Ενδιάμεσα αποσπάσματα διάβασαν οι ηθοποιοί κκ. Έλντα Πανοπούλου και Λουκάς Κώστας. 
Ένα βιβλίο που εκδίδεται ως εθνικό χρέος προς τους  εθνικούς ήρωες του 1940, τα πτώματα των οποίων δεν βρέθηκαν ποτέ για να ταφούν και είναι  αφιερωμένο στην Ερμιόνη Μπρίγκου, «Μάνα των Πεσόντων», η οποία παρευρέθηκε και απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, δηλώνοντας την μεγάλη της συγκίνηση για την τιμή στο πρόσωπό της. 
Την 83χρονη πατριώτισσασυνόδευσε στο βήμα  η Ορχομένια κα Γεωργία Γούλα, μέλος του ΔΣ της Ένωσης.  . 
Ακόμη έγινε η προβολή σύντομων ντοκιμαντέρ για την δράση του Σωματείου τους. 
Είχαν προηγηθεί οι χαιρετισμοί του πρωτοπρεσβύτερου Θωμά Συνοδινού εκ μέρους του Μακαριοτάτου κκ. Ιερωνύμου, του κ. Αριστόδημου Μπουλούκου, Προέδρου της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων και το προσκλητήριο των νεκρών παλικαριών που έμειναν για πάντα στην αυλή της οικογένειας Μπρίνγκου στη Χιμάρα. 
 «Οι 7.976 ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Βόρειο Ήπειρο κατά το έπος του 1940-41 παραμένουν επί 74 χρόνια, σχεδόν στο σύνολό τους, άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Οστά θρυμματισμένα στους τόπους της θυσίας σε ομαδικούς τάφους (1.400 στην Πρεμετή, 600 στην Κλεισούρα κ.ά.).
Οι ήρωες περιμένουν εμείς οι επιγενόμενοι να κάνουμε το καθήκον μας. Να πράξουμε τα στοιχειώδη που επιβάλλουν τα πανάρχαια έθιμά μας, τον ιδιαίτερο σεβασμό στους νεκρούς. Να ανταποκριθούμε στις θρησκευτικές, εθιμικές και εθνικές μας υποχρεώσεις, όπως το επιτάσσει η ιστορική μας κληρονομιά. Περιμένουν να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους για την πατρίδα. Να κατανοήσουμε ότι η πατρίδα είναι η κυρίαρχη ιδέα, πάνω στην οποία οικοδομείται ο πολιτισμός και στηρίζεται η ζωή. Να αντιληφθούμε επιτέλους ότι δεν αρκούν οι τυπικοί πανηγυρικοί λόγοι, οι δοξολογίες, οι παρελάσεις, η κατάθεση στεφάνων κάθε 28η Οκτωβρίου. Πρέπει να θέσουμε τέρμα σε αυτή τη μεγάλη εθνική εκκρεμότητα και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Στην προσπάθεια ενημέρωσης και αποκατάστασης της εκκρεμότητας εντάσσεται και η έκδοση του βιβλίου αυτού» δήλωσε ο συγγραφέας του κ. Γιώργος Σούλρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση, τη Στερεά γη που επίσης θρήνησε ήρωες σ` αυτό τον πόλεμο, τίμησαν με την παρουσία τους  πρόσωπα από τον πολιτικό, τον αυτοδιοικητικό , τον εκκλησιαστικό, τον επιστημονικό και τον κοινωνικό χώρο. 
Η κα Γεωργία Γούλα - μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων Ηρώων 1940 -1941 υποδέχεται τους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο αειθαλής π. Λουκάς Κορογιάννος 

Το ΔΣ του Ορχομενού εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Λάμπρος Ρόδης.
 Στιγμιότυπο με τον τέως Υπουργό και Βουλευτή Φωκίδας κ. Νίκο Γκελεστάθη. 

Ο συντονιστής της παρουσίασης - δημοσιογράφος κ. Άρης Πορτοσάλτε πλαισιώνεται
 από δύο επιφανής Στερεοελλαδίτες, την κα Γεωγία Γούλα και τον κ. Νίκο Γκελεστάθη. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: