Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Παρέμβαση για το φόρο στον ελληνικό οίνο από το ΕΠΒ προς τους κκ. Σταθάκη και Τσακαλώτο


Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,  
Το Επιμελητηριο Βοιωτίας, ως θεσμικός εκπρόσωπος της τοπικής επιχειρηματικής μας κοινότητας, επιθυμεί να σας εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του για την φημολογούμενη πρόθεση της κυβέρνησης, όπως επιβάλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στον ελληνικό οίνο, ύψους 0,40€ ανά λίτρο.

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας απόφασης θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην ήδη ασθμαίνουσα οικονομία της χώρας και θα υποθηκεύσει κάθε σοβαρή προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της.
Ο κλάδος του οίνου, αν και πλήττεται και αυτός  από την οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες παραγωγικούς κλάδους της χώρας, που διατηρεί μια σχετική δυναμική και μάλιστα εξωστρεφή.

Ειδικά, η Βοιωτία αποτελεί μια οινοπαραγωγός περιοχή, με αρχαιότατη τοπική παράδοση και σύγχρονες δυναμικές επιχειρήσεις, που διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία αλλά και επιτυχημένα προωθούν τον τοπικά παραγόμενο οίνο στις διεθνείς αγορές.

Όπως μάλιστα, χαρακτηριστικά  σημειώνει και η Ένωση  Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδος, «Καμία χώρα, κανένα Κράτος – Μέλος της Κοινότητας, που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβάλει Ε.Φ.Κ. στο κρασί (ούτε η Γερμανία). Αντίθετα Κράτη – Μέλη, που δεν παράγουν κρασί, για ευνόητους λόγους το έχουν κάνει.
Η Ελλάδα είναι χώρα ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ οίνου. Οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί».

Θεωρούμε ακραίο παραλογισμό να υπερφορολογείται ένα τοπικό γεωργικό προϊόν, το οποίο διαχρονικά συνοδεύει την ελληνική διατροφή, και να ακυρώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης του.
Κατά την γνώμη μας, ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει περαιτέρω την παραοικονομία, ενώ η αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης οίνου θα προκαλέσει συνακόλουθα όχι μόνο μείωση των προσδοκώμενων εσόδων αλλά και μείωση των υπαρχόντων, όπως ο ΦΠΑ.
  
Κύριοι Υπουργοί,
η αναζήτηση «ισοδυνάμων μέτρων» δεν πρέπει να πλήξει, για μια ακόμη φορά, την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Σας καλούμε να αναθεωρήσετε τις όποιες σκέψεις σας για φορολογική επιβάρυνση του οίνου, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά για το σύνολο της ελληνικής παραγωγικής οικονομίας.

Το Επιμελητήριο Βοιωτίας είναι στη διάθεση σας, για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Αγνιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: