Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Εφ` όλης της ύλης η συνάντηση των εκπροσώπων της Π.Ε. Βοιωτίας με τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, κ. Νέστορα Αντωνίου, συναντήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, κ.Φανή Παπαθωμά, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστας Μπακομήτρος, και οι δύο γιατροί Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Βοιωτίας, κ. Γιάννης Ταγκαλέγκας και κ. Γιάννης Περγαντάς, την Τρίτη 16-02-2016 στη Λάρισα.
.
Πραγματοποιήθηκε ένας ουσιαστικός διάλογος όπου αναλύθηκαν τόσο τα προβλήματα Στερεάς από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, όσο και τα προβλήματα των νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας, σε επίπεδο αυτοδιοικητικής ομάδας της Βοιωτίας.

Από την πλευρά της Βοιωτίας προβλήθηκαν διεξοδικά τα θέματα που αφορούν στην κάλυψη των νοσοκομείων με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων , όλες τις μέρες του μήνα, σε επίπεδο νομού.

 Παράλληλα επισημάνθηκε η συμφόρηση των νοσοκομείων Δευτεροβάθμιας Υγείας , λόγω ελλιπούς λειτουργίας του τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας, με αποτέλεσμα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να οδηγείται στα όρια της επαγγελματικής κόπωσης , που έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας υγείας , παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού.

Για το λόγο αυτό τονίστηκε ως πρωτεύουσα ανάγκη η αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , θέμα για το οποίο υπήρχε ταύτιση απόψεων με  τον κ. Αντωνίου , ο οποίος επεσήμανε τη συνεργασία της Υγειονομικής Περιφέρειας με τον Α΄ και Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης,  προς ενίσχυση του  θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Το συγκεκριμένο μέτρο θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Επίσης τονίστηκε από πλευράς  του η προσπάθεια καταγραφής της κτιριακής κατάστασης των δομών της Πρωτοβάθμιας Υγείας, (Κέντρα Υγείας και κτίρια πρώην ΙΚΑ) με σκοπό την αναδιάρθρωση του συστήματος Π. Φ. Υ.  (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) και την εξοικονόμηση πόρων.

Επισημάνθηκε τέλος  η αναγκαιότητα ενίσχυσης τόσο με προσωπικό, όσο και με αναλώσιμα υλικά των νοσοκομείων και έπεσαν στο τραπέζι της συζήτησης προτάσεις δίκαιου εφημεριακού προγράμματος ευθύνης σε επίπεδο Περιφέρειας, για την αρτιότερη λειτουργία των νοσοκομείων σε επίπεδο περιοχής ευθύνης.

Από τον κ. Αντωνίου προτάθηκε η αξιοποίηση της αμφίδρομης  πληροφόρησης  ως μέσο βελτιστοποίησης της επικοινωνίας μεταξύ των υγειονομικών δομών και της κεντρικής Διοίκησης καθώς και η συνέχιση των επαφών μας,  προς λύση των προβλημάτων τα οποία χρονίζουν στον τομέα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: