Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

«Ρίζωσε» η διδασκαλία της Βυζαντινής Μουσικής στην Ενορία της Σκριπούς – Στιγμιότυπα από την πρώτη τελετή λήξης υπό την διδασκαλία του πρωτοψάλτη κ. Αντώνη Τσαρουχά

Ποια είναι πρώτα απ` όλες η αποστολή της εκκλησίας; Μα ασφαλώς το πνευματικό της έργο! Αυτό φαίνεται πως αποφάσισε να ξαναπρωτάξει η Ενορία της «Παναγίας η Σκριπού» στον Ορχομενού, καθώς ήδη ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος των εξετάσεων στη Βυζαντινή Μουσική, την οποία διδάσκονται από τις αρχές του χρόνου ενήλικες και έφηβοι στους χώρους της ενορίας κάτω από την διδασκαλία του πρωτοψάλτη κ. Αντώνη Τσαρουχά και την πνευματική καθοδήγηση του εφημέριου π. Χαράλαμπου Χατζηχαραλάμπους.


 Η πνευματική αναγέννηση και η μετάδοση των μηνυμάτων της ελληνορθόδοξης παράδοσης μέσα από το πνευματικό έργο των σημερινών ενοριών δεν είναι κάτι «νέο» για τους ενορίτες της Σκριπούς.

Άλλωστε, ο π. Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους και η πρεσβυτέρα κα Μαρία Συμεών, ως εκπαιδευτικοί και στο επάγγελμα, υπήρξαν από τους πρώτους που καθιέρωσαν στην περιοχή μας τη λειτουργία των Κατηχητικών επί σειρά ετών.
Στην πορεία, τα Κατηχητικά της ενορίας ατόνησαν, αλλά όχι και το πνευματικό έργο εντός της ενορίας, που σήμερα βρίσκει μια νέα μορφή μέσα από τη διδασκαλία της Βυζαντινής Μουσικής.
Ο στόχος της ενορίας – έτσι όπως επαναλήφθηκε από τον εφημέριο π. Χαράλαμπο στη χθεσινή λιτή τελετή λήξης των μαθημάτων της φετινής χρονιάς και την ταυτόχρονη ολοκλήρωση των εξετάσεων από τους Πρωτοψάλτες και καθηγητές βυζαντινής μουσικής κκ. Αθανάσιο Θεοδοσίου, Αλέξανδρο Φίλη και Ιωάννη Θανάσσου (Μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών επαρχίας Θηβών) – είναι από τη μια να συνεχιστεί η διάδοση της Βυζαντινής μουσικής με την δημιουργία – γιατί όχι – μιας Μουσικής Σχολής στην πόλη μας και από την άλλη μακροπρόθεσμα να «στελεχωσούν» όλοι αυτοί οι μαθητές ως νέοι ιεροψάλτες τα αναλόγια  στις πόλεις και τα χωριά μας!





Γι` αυτό και η δουλειά που ήδη καταφέρνει αυτούς τους μήνες αθόρυβα  να κάνει ο πρωτοψάλτης και δάσκαλος βυζαντινής μουσικής κ. Αντώνης Τσαρουχάς στην πόλη μας, είναι – αν μη τι άλλο – άξια συγχαρητηρίων!


Το ORCHOMENOS PRESS – που κατέγραψε και αυτό το νέο ξεκίνημα – προτρέπει όσους νέους και νέες επιθυμούν να διδαχθούν βυζαντινή μουσική να επικοινωνήσουν με τον εφημέριο της Ενορίας της Σκριπούς για τις εγγραφές του Σεπτεμβρίου 2016. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: