Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη

Γ. Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης. Είναι άμεση η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν στους Δήμους τον ρόλο που τους αρμόζει. Είχαμε ένα πολύ γόνιμο διάλογο με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη»


Τα προβλήματα αλλά και οι δυσλειτουργίες που εντοπίζονται στον χώρο της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο, το πολυνομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΣΔΑ αλλά και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να δρομολογηθούν για την πιο εύρυθμη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Γ. Πατούλη, με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Πατούλης, κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας πως η  Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είναι ώριμη να καταθέσει επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναδιάταξη του μοντέλου οργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Οι δήμοι λειτουργούν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Με τεράστιες περικοπές πόρων και έλλειψη προσωπικού προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «H Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης. Είναι απαραίτητο να απεμπλακεί από άγονες κηδεμονίες και γραφειοκρατικές σκοπέλους προκειμένου να συμβάλλει με όσα μέσα διαθέτει στην ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας. Οι προτάσεις που καταθέτουμε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έχουν στόχο τη λειτουργική αυτονομία και την οικονομική ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Αναφερόμενος στα βασικά οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση εστίασε στην ανάγκη εμπρόθεσμης καταβολής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, στην επαναξιολόγηση του Καλλικράτη, στις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους αλλά και στην ανάγκη ανεύρεσης ενός αποτελεσματικού μοντέλου φορολογικής αποκέντρωσης.
Επιπρόσθετα επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μία αποτελεσματική νομοθετική αντιμετώπιση του ζητήματος με τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων και υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί χωρίς κηδεμονίες.
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο ΕΣΠΑ, με την επισήμανση ότι Αυτοδιοίκηση διεκδικεί τη διαχείριση κονδυλίων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών,  στο ρόλο που απαιτείται να έχει η αυτοδιοίκηση σε αναπτυξιακό επίπεδο, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη ομαλής λειτουργίας των κοινωνικών δομών.
Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που έχει καταρτιστεί από το ΥΠΕΣΔΑ, σημειώθηκε ότι αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρατηρήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΝΔ άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και επισήμανε πως θα εξετασθούν, στο πλαίσιο της κατάρτισης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.  
Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση πήραν μέρος οι Αντιπρόεδροι της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης και Αδ. Γεωργιάδης, ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της ΝΔ Χ. Αθανασίου,  ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Τάσος Γαιτάνης και ο Αν.Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Μ. Γραφάκος.

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, εκτός από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, συμμετείχαν επίσης οι Αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης και Ι.Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου, ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκητο Κίνημα Α. Κοιμήσης, ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Αυτοδιοίκηση Γ.Ιωακειμίδης και ο επικεφαλής της παράταξης  της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας  Δ. Μπίρμπας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: