Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Συμβουλές για την αποφύλλωση βαμβακιού


Με την χρήση αποφυλλωτικών και ωριμαντικών σκευασμάτων στο βαμβάκι επιδιώκουμε την γρήγορη πτώση των φύλλων της καλλιέργειας ώστε να επιταχύνουμε το άνοιγμα των καρυδιών. Η παραπάνω διαδικασία είναι πολλές φορές πολύ σημαντική ειδικά σε περιπτώσεις επανασποράς ή αργοπορίας του δεσίματος των καρυδιών όπως για παράδειγμα μετά  από εντομολογικές προσβολές. Επιταχύνοντας το άνοιγμα των καρυδιών πετυχαίνουμε γρήγορη συγκομιδή της καλλιέργειας αποφεύγοντας την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την εφαρμογή αποφυλλωτικών – ωριμαντικών:

Κατ’ αρχάς θα πρέπει οπωσδήποτε τις επόμενες επτά με δέκα μέρες να περιμένουμε καλό καιρό και κυρίως έλλειψη βροχοπτώσεων. Όταν ακολουθούν βροχοπτώσεις μετά την εφαρμογή, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, λόγω του «καραμελώματος» της ίνας μέσα στην κάψα. Επίσης πολύ ευνοϊκός παράγοντας θεωρείται όταν η θερμοκρασία που επικρατεί είναι από 25 βαθμούς κελσίου και άνω κατά τις ημέρες που ακολουθούν την εφαρμογή. Σε κάθε περίπτωση, όταν αναμένεται βροχή, δεν πρέπει να επεμβαίνουμε.

Επίσης θα πρέπει να επιλέξουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή που θα κάνουμε την εφαρμογή. Θα πρέπει η καλλιέργεια να βρίσκεται σε στάδιο όπου το 40% των καρυδιών να έχει ανοίξει και το 70% των καρυδιών τουλάχιστον να έχει ωριμάσει. Να μην είναι δηλαδή δυνατό να κοπεί με μαχαίρι το καρύδι ή απλά να μην πατιέται με τα δάκτυλα.

Στην συνέχεια θα πρέπει να ορίσουμε την δοσολογία που θα εφαρμόσουμε. Χαμηλότερες δόσεις χρησιμοποιούμε όταν η εφαρμογή γίνει νωρίς και με καλές θερμοκρασίες, υψηλότερες δόσεις όταν ο καιρός έχει περάσει και οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές. Επίσης χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες δόσεις όταν η φυτεία είναι εύρωστη με ζωηρή ανάπτυξη και χαμηλότερες σε μια φυτεία η οποία από μόνη της δείχνει να προχωρά προς την ωρίμανση.

Κατόπιν θα πρέπει να επιλέξουμε το σκεύασμα που θα χρησιμοποιήσουμε ή τον συνδυασμό των σκευασμάτων ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο αποφυλλωτικά σκευάσματα και ένα ωριμαντικό. Είναι τα carfentrazone-ethyl (Spotlight 24% EC) και pyraflyfen-ethyl (Kabuki 2,5% EC) και το ωριμαντικό ethephon 48 SL (με διάφορα εμπορικά ονόματα). Το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται από τον συνδυασμό αποφυλλωτικού – ωριμαντικού στις δόσεις που αναφέρονται στις ετικέτες των σκευασμάτων. Μόνο στις περιπτώσεις σποροπαραγωγής δεν επιτρέπετε η χρήση ωριμαντικών οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε χρήση μόνο του αποφυλλωτικού.

Τέλος, φέτος παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις όψιμης φυτείας λόγω επανασποράς ή λόγω πρώιμης προσβολής από λύγκο ή/και από πράσινο σκουλήκι. Σε αυτήν την περίπτωση κάνουμε χρήση μόνο ωριμαντικού ακόμη κι αν δεν έχουμε κατάλληλο ποσοστό ανοιγμένων και ώριμων καρυδιών, με χαμηλή δοσολογία ώστε να προκαλέσουμε την έναρξη της ωρίμανσης και επαναλαμβάνουμε εφόσον χρειαστεί αργότερα με μία δεύτερη εφαρμογή.

Θοδωρής Χριστοδούλου

Msc Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: