Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Το ORCHOMENOS PRESS γράφει την ιστορία του τόπου μας: Πως έγινε το Μνημείο Ηρώων στον Ορχομενό;



Το Μνημείο Ηρώον – εξ` αιτίας του οποίου πήρε το όνομά του και η κεντρική πλατεία του Ορχομενού- έχει τη δική του ιστορία. Το Ηρώον είναι αφιερωμένο στους ήρωες – πεσόντες υπέρ πατρίδος και  έχει γίνει με χρηματοδότηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα πάντα με τον τ. Δντη του Δήμου Ορχομενού και τ. Πρόεδρο του ΔΣ κ. Παναγιώτη Υπερήφανο – την «κινητή ιστορία του τόπου μας» , το μνημείο μας έχει κατασκευαστεί από δυο σπουδαίους Έλληνες γλυπτές, τους κκ. Καλακαλα και Μαρκαντωνη. οι οποίοι το ανέλαβαν μετά από διαγωνισμό που έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Το σκεπτικό της σύλληψής τους στηρίχθηκε σε  τρεις ηρωικές εποχές που δόξασαν την πατρίδα μας: Πολεμιστές της αρχαιότητας με ασπίδα και δόρυ- Αγωνιστές  της Εθνικής Παλιγενναισίας του 1821 και Στρατιώτες  του 1ου και 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. 
Οι καλλιτέχνες, μάλιστα, βραβεύθηκαν για την ιδέα τους. Το 1965 που έγινε η συγκεκριμένη δωρεά, Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας ήταν ο Γεώργιος Μαύρος και Δήμαρχος την εποχή αυτή στον Ορχομενό ήταν ο Κωνσταντίνος Β.Ρεντζος. Το Μνημείο, όμως, στήθηκε μεταγενέστερα, τη δεκαετία του `70. 


ΥΓ. Ευχαριστούμε τον κ. Π. Υπερήφανο για τις πληροφορίες που μας εμπιστεύθηκε μέσα από τα social media καθώς και τις φωτογραφίες αρχείου που απεικονίζουν Ορχομένιους ήρωες πολέμου.  Πρόκειται για στιγμιότυπα από παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με Δήμαρχο του τότε Καποδιστριακού Δήμου Ορχομενού τον κ. Κώστα Γκιζίμη. Οι περισσότεροι  από τους γέροντες της φωτογραφίας, αναπαύονται για πάντα στη γη που τους γέννησε και τους ανέθρεψε, όπως και πολλά άλλα αγαπημένα πρόσωπα.   Αιωνία τους η μνήμη. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: