Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ψήφισμα από το Δήμο Λεβαδεών για την προστασία των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις των λύκων σε Παρνασσό και Ελικώνα

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων κατά την συνεδρίασή του, την Δευτέρα 13-11-2017, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
“Οι κτηνοτρόφοι του Δήμου μας, των οποίων τα αιγοπρόβατα-βοοειδή βόσκουν στους ορεινούς όγκους του Παρνασσού και του Ελικώνα καθώς και σε χαμηλότερα υψόμετρα, αντιμετωπίζουν τα τελευταία 10 έτη σοβαρότατο πρόβλημα από τις επιθέσεις λύκων ή αγριόσκυλων, που επιτίθενται στα κοπάδια τους, καταγράφοντας παράλληλα και κρούσμα επίθεσης σε κτηνοτρόφο.
Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων, αλλά και μαρτυρίες κυνηγών για μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των λύκων ή αγριόσκυλων σε όλη την Π.Ε. Βοιωτίας με αποτέλεσμα την κατασπάραξη των κοπαδιών και την μείωση του ζωικού κεφαλαίου σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Η επιβεβλημένη ανάγκη των κτηνοτρόφων για προστασία των κοπαδιών από τις επιθέσεις, τους εξαναγκάζει σε μεγάλη αύξηση των δαπανών για αγορά ζωοτροφών ή 24ωρη εργασία. Παράλληλα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ δεν καλύπτουν το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται λόγω του ότι πολλά ζώα δεν είναι δυνατό να ανευρεθούν ή ψοφούν τραυματισμένα μετά από κάποιο διάστημα ή επηρεάζονται κατά την κύηση – γαλακτοπαραγωγή.

Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία και αρμόδιους φορείς όπως προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, ζητώντας επιπλέον την εφαρμογή παλαιοτέρων αποφάσεων ( 102154/6535-23-11-2006 και 102155/Υ6536/23-11-2006 του Υ.Α.Α.& Τ. ) με παράλληλη καταγραφή του πληθυσμού των λύκων - αγριόσκυλων με μέριμνα για την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους, ώστε να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί και η κτηνοτροφία στην περιοχή μας. ” 

Δεν υπάρχουν σχόλια: