Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Συλλήψεις για 146 κλοπές μετασχηματιστών στη Βοιωτία-μισό εκατ. ευρώ η ζημιά για το ΔΕΔΔΗΕ

 Δύο αλλοδαποί, Πακιστανικής καταγωγής, μέλη οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, η οποία ενέχεται στη διάπραξη σωρείας κλοπών μετασχηματιστών της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., σε διάφορες περιοχές στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στις Ερυθρές Αττικής, συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης  στον Ελαιώνα Βοιωτίας, ύστερα από καταδίωξη. Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, εξιχνιάστηκαν συνολικά (146) κλοπές μετασχηματιστών, με την συνολική ζημιά που υπέστη ο Οργανισμός να εκτιμάται στις (500.000) ευρώ. 



Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Συνελήφθησαν, προχθές (13-03-2018) το βράδυ στον Ελαιώνα Βοιωτίας, δύο μέλη οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, η οποία ενέχεται στη διάπραξη σωρείας κλοπών μετασχηματιστών της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., σε διάφορες περιοχές στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στις Ερυθρές Αττικής.
Πρόκειται για δύο (2) υπηκόους Πακιστάν, ηλικίας 27 και 25 ετών, σε βάρος των οποίων, καθώς και ενός ακόμη 32χρονου ομοεθνούς συνεργού τους που ταυτοποιήθηκε, σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών και παρακώλυση της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων.
Οι συλλήψεις τους πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς της Β’ Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.), της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας και είναι αποτέλεσμα εφαρμογής ειδικού σχεδιασμού και επιχειρησιακών δράσεων, με στόχο την πρόληψη και καταστολή διάπραξης κλοπών μετασχηματιστών σε περιοχές της Βοιωτίας.
Ειδικότερα, οι δράστες εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να κινούνται στον παράδρομο της ΠΑΘΕ (ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία), στο ύψος της Ριτσώνας.
Αντιλαμβανόμενοι την παρουσία των αστυνομικών και επιδιώκοντας να αποφύγουν τον επικείμενο έλεγχο ανέπτυξαν ταχύτητα με σκοπό να διαφύγουν, πλην όμως το όχημά τους ακινητοποιήθηκε, μετά από καταδίωξη, στον Ελαιώνα Βοιωτίας και συνελήφθησαν.
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον από τις αρχές του τρέχοντος έτους, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική και εξακολουθητική διάπραξη κλοπών μετασχηματιστών της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε..
Αναλυτικότερα, διακριβώθηκε ότι οι τρεις δράστες, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, ενέχονται, το χρονικό διάστημα από 01-01-2018 έως και 13-03-2018, στη διάπραξη συνολικά εκατόν σαράντα έξι (146) κλοπών μετασχηματιστών, στις περιοχές της Τανάγρας, Άρματος, Ακραιφνίου, Ασωπίας, Βαγίων, Ελαιώνα, Ελλοπίας, Θεσπιών, Θήβας, Καλλιθέας, Καπαρελλίου, Κάστρου, Κόκκινου, Λουτουφίου, Μαυρομματίου, Μουρικίου, Νεοχωρακίου, Πλατανακίου και Υπάτου Βοιωτίας, της Ριτσώνας Ευβοίας καθώς και στις Ερυθρές Αττικής.
Όπως προέκυψε, τα μέλη της σπείρας, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση, ανά περίπτωση, μετέβαιναν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα από περιοχή της Αττικής που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο, σε αγροτικές περιοχές κυρίως της Βοιωτίας, αλλά και της Εύβοιας, όπου με εξειδικευμένη μεθοδολογία δράσης και ειδικό εξοπλισμό, προέβαιναν στην κοπή μετασχηματιστών της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Θηβών και Χαλκίδας, αφαιρώντας από το εσωτερικό τους τα χάλκινα πηνία, τα οποία ακολούθως πωλούσαν σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης περιοχών της Αττικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική ζημιά που έχει υποστεί ο Οργανισμός ανέρχεται σε (500.000) ευρώ.
Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκε το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, εντός του οποίου βρέθηκαν πληθώρα διαρρηκτικών εργαλείων, πρόσφορα για την συστηματική και εξακολουθητική δράση της σπείρας.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • μεταλλικός λοστός και μεγάλος μεταλλικός κόφτης,
  • (2) μεταλλικά κοντάρια, μήκους (2) περίπου μέτρων, εκ των οποίων το ένα είχε στην άκρη του προσαρμοσμένη μεταλλική βίδα,
  • ξύλινο κοντάρι, μήκους (1,5) περίπου μέτρων με μόνωση,
  • παλάγκο με μέγιστο βάρος ανέλκυσης (2) τόνων,
  • φορητός τροχός κοπής μετάλλων,
    • (2) ιμάντες και (8) γερμανοπολύγωνα, καθώς και
    • κατσαβίδι, «κάβουρας», μικρός κόφτης και (2) μονωτικές ταινίες.
    • 2) ζευγάρια γάντια με υπολείμματα λαδιού,
  • Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, προκειμένου να διακριβωθεί πλήρως η σύνθεση της εγκληματικής σπείρας, ενώ εξετάζεται η τυχόν συμμετοχή των μελών της και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: