Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Άμεση αντίδραση στη βίαιη απόφαση ΕΥΔΑΠ Παγίων ΑΕ να δεσμεύσει του λογαριασμούς του Δήμου Δελφών – Ανάληψη πρωτοβουλίας για την κατηγοριοποίηση των Δήμων από την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας


Την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε η 6η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, στα γραφεία της, στη Λαμία.
Με επιστολή του ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε, εκτός ημερησίας διάταξης, το θέμα του οικονομικού  στραγγαλισμού του Δήμου του  μετά από μια εσπευσμένη και βίαιη ενέργειά της Ε.Υ.Δ.Α.Π. ΠΑΓΙΩΝ Α.Ε., η οποία προέβη σε δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου Δελφών εκβιάζοντας την εξόφληση μη εξακριβωμένων οφειλών. Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Δήμο Δελφών, αντιμετωπίζοντας την ενέργεια της Ε.Υ.Δ.Α.Π. ΠΑΓΙΩΝ Α.Ε. με ιδιαίτερο σκεπτικισμό και έκπληξη, καθώς οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται και αφορούν άμεσα τον πολίτη θα πρέπει να σέβονται απολύτως τον ίδιο και τις ανάγκες του. Χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Δωρίδας, κ. Καπεντζώνης τόνισε: «Είναι αδύνατον να διαπραγματευόμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο. Οι Δήμοι της Φωκίδας δέχονται τις συνέπειες της συγκέντρωσης του προς τροφοδοσία ύδατος και της διέλευσης του δικτύου της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και αντί για ανταποδοτικά οφέλη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκβιασμούς». Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Υπερήφανος επεσήμανε: «Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι Δήμοι συνδέονται άμεσα με τις ζωές των δημοτών. Θα πρέπει να αρθεί άμεσα η απόφαση δέσμευσης των λογαριασμών του Δήμου Δελφών και να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση μέσα από τη διαπραγμάτευση». Το Σώμα δέχθηκε ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η ανάδειξη του θέματος σε εθνικό επίπεδο μέσω της ΚΕΔΕ.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Παγώνης έθεσε υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου την απαίτηση για την άμεση προσαρμογή των Δήμων στον κανονισμό της ΕΕ, περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. «Προκύπτει ένα σημαντικό κόστος για τους Δήμους τόσο για την αγορά και εγκατάσταση ειδικού λογισμικού όσο και για τη συντήρησή του και καθότι αποτελεί απαίτηση της ΕΕ θα πρέπει να προβλεφθεί κονδύλι από τον εθνικό προϋπολογισμό». Τα Μέλη του ΔΣ συμφώνησαν με την πρόταση του Δημάρχου και αποφασίστηκε το θέμα να τεθεί και στην ΚΕΔΕ.
Ακολούθως συζητήθηκε το θέμα της κατηγοριοποίησης των Δήμων, με αφορμή τη μελέτη που εκπονήθηκε εκ μέρους της ΠΕΔ Αττικής. «Συμφωνούμε όλοι μας ότι υπάρχουν Δήμοι διαφορετικών ταχυτήτων, διαφορετικών δυνατοτήτων και εντελώς διαφορετικών προτεραιοτήτων», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, κ. Υπερήφανος και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι οι περιφερειακοί Δήμοι αδικούνται από την ισχύουσα κατανομή των πόρων. Θεωρώ ότι, επ’ ευκαιρίας της συγκεκριμένης μελέτης, θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση στο επίπεδο των Π.Ε.Δ. και σε μια συνάντηση που θα κληθούν όλοι οι Πρόεδροι των Π.Ε.Δ. της χώρας και θα πραγματοποιηθεί εδώ στην έδρα της περιφέρειάς μας τη Λαμία, να γίνει σύνθεση απόψεων και να προταθούν κριτήρια για να υπάρξει μια αντικειμενική κατανομή και να αρθεί η αδικία που αντιμετωπίζουμε». Τα Μέλη, αφού κατέθεσαν τις απόψεις τους, συνεχάρησαν τον Πρόεδρο για την πρότασή του και έδωσαν την εξουσιοδότησή τους για τον ορισμό της εν λόγω συνάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: