Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

"Προστασία και Ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου" : Ολοκληρώθηκε η ημερίδα της Αρίων στο Λουτράκι


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή 8 & 9 Μαρτίου 2018, στο "Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου" η Διημερίδα του Σ.Π.Ο.Α.Κ. σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, τις τρεις (3) Περιφέρειες (Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας) και τα οικολογικά κινήματα ΑΛΚΥΩΝ και ΠΑΝΔΟΙΚΟ, με θέμα: "Προστασία και Ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου".

Από τις εισηγήσεις των επιστημόνων και των άλλων φορέων που έγιναν κατά την πρώτη ημέρα της διημερίδας και από την συζήτηση που διεξήχθη την δεύτερη ημέρα, προκύπτουν αβίαστα τα πιο κάτω συμπεράσματα:
Απαιτείται η ολική μελέτη του οικοσυστήματος, με στόχο την δημιουργία ενός συγκεκριμένου "μοντέλου", που θα αφορά στη συνολικά προστατευόμενη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, μετά την ένταξή της στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000.
Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα μιας "Ωκεανογραφικής μελέτης", που θα περιλαμβάνει την δομή του οικοσυστήματος, την ροή των υδάτων, των τροφικών επιπέδων, τις ποσότητες των ιχθυοαποθεμάτων και την καταγραφή των ενδιαιτημάτων.
Απαιτείται η εξέταση του Κορινθιακού Κόλπου ως ενιαίο οικοσύστημα και προκύπτει η ανάγκη κατάρτισης μελέτης θαλάσσιου και χερσαίου χωροταξικού σχεδιασμού.
Σε οποιαδήποτε μελέτη, όπως και για κάθε άλλη δράση, πρέπει να ληφθεί υπόψη ο παράγοντας της Κλιματικής Αλλαγής, διότι διαφορετικά τα όποια στοιχεία θα καταστούν ανεπίκαιρα, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Για το θέμα της αλιείας, τονίσθηκε η ανάγκη καθορισμού "ειδικών ζωνών απαγόρευσης", σε ευαίσθητες περιοχές (Ποσειδωνίες, κοραλλιογενείς ύφαλοι κ.α.) και η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου σε υποδομές και προσωπικό, έτσι ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι αλίευσης.
Χαρακτηρίστηκε "ευλογία" η ένταξη στο Δίκτυο NATURA, όχι μόνο για το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον, αλλά και για τους σημαντικούς Αρχαιολογικούς χώρους, που περιβάλλουν τον Κορινθιακό Κόλπο.
Η συνεργασία του Σ.Π.Ο.Α.Κ., των Δήμων, των Περιφερειών και των Εφορειών Αρχαιοτήτων για το θέμα αυτό, θα οδηγήσει πέρα από την Προστασία και στην Πολιτιστική και Τουριστική Ανάπτυξη της περιοχής μας.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης, απαιτείται η καταγραφή των πηγών ρύπανσης (Βιομηχανικά, Αγροτικά, Αστικά) και η δραστική παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους.
Ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. σε συνεργασία με τους Δήμους – Μέλη του, οι οποίοι έχουν και την κύρια ευθύνη καταγραφής και ενημέρωσης, θα κάνει όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για το θέμα αυτό.
Για την αντιμετώπιση του έκτακτου φαινομένου των Μεδουσών, αφού αναλύθηκε διεξοδικά από όλους τους παριστάμενους επιστήμονες του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και φορείς, διαπιστώθηκε ότι πέρα από τα μακροπρόθεσμα μέτρα προστασίας, που αναφέρθηκαν προηγούμενα, εάν το φαινόμενο παρουσιασθεί και αυτή την χρονιά, μόνο προληπτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν για τους λουόμενους.
Στα πλαίσια αυτά παρουσιάστηκαν δύο τρόποι αντιμετώπισης:
α) Τα πλωτά φράγματα (δίχτυα). Μέτρο για το οποίο ήδη έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν και σε περιοχές NATURA για διάστημα έως πέντε μήνες.
β) Επίσης, έγινε παρουσίαση ενός σχεδίου κατασκευής "αυτοκινούμενου πλωτού μέσου", το οποίο βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Περιμένουμε την κατασκευή του πρωτοτύπου, έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα που μας υποσχέθηκαν, στην πράξη.
Σε κάθε περίπτωση το φαινόμενο είναι παροδικό. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην έχουμε τέτοιο πρόβλημα το προσεχές καλοκαίρι, έτσι ώστε και οι χιλιάδες λουόμενοι του Κορινθιακού να απολαύσουν την θάλασσα, αλλά και οι επαγγελματίες της περιοχής, να ανακάμψουν οικονομικά.
Κοινή διαπίστωση όλων των παριστάμενων, είναι η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων σε μια συνεργατική προσπάθεια, όπου Περιφέρειες, Δήμοι, επιστήμονες και φορείς θα συμβάλλουμε στην υλοποίηση όλων των πιο πάνω, στην κατεύθυνση προστασίας και ανάπτυξης της περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου.

Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: