Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

«trito biolife»: Χειροποίητα βιολογικά σαπούνια από 15χρονους μαθητές της Λιβαδειάς

Είναι η δεύτερη χρονιά που το 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς συμμετέχει στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Η περυσινή εμπειρία δημιουργίας της δικής τους μαθητικής επιχείρησης -που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Βασιλείας Γερακοπούλου- άρεσε πολύ στους μαθητές και τις μαθήτριες τους σχολείου. Φέτος τα ίδια τα παιδιά ζήτησαν να δηλώσουν συμμετοχή και είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένα.
Δημιουργούν μόνα τους πανέμορφα βιολογικά σαπούνια και κηραλοιφές αξιοποιώντας πρώτες ύλες από την τοπική παραγωγή. Τα προϊόντα της μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης «trito biolife» είναι κορυφαίας ποιότητας, καλαίσθητα και κυρίως φτιαγμένα με το χέρι, με την αγάπη και τη φροντίδα 15χρονων παιδιών.  Για αυτό και μόνο, η αξία τους είναι μεγάλη.
«Οι μαθητές και η μαθήτριες που με μεγάλη χαρά και λαχτάρα ξεκίνησαν την επιχείρηση, την ονόμασαν «trito biolife», το trito από το όνομα του σχολείου και το biolife  επειδή χρησιμοποιούν αγνά βιολογικά υλικά και ακολουθούν αειφόρες πρακτικές στην παραγωγική διαδικασία των προϊόντων», εξηγεί η κ. Γερακοπούλου, η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» στο σχολείο.
Επιθυμώντας να ενισχύσουν τους παραγωγούς του τόπου τους, τα παιδιά προμηθεύονται τις βασικές ύλες από Βοιωτούς παραγωγούς και γίνονται  παράδειγμα  προς μίμηση στην τοπική κοινωνία σε  θέματα συνεργατισμού, αλληλεγγύης, εθελοντικής προσφοράς και ενίσχυσης  συνανθρώπων τους και αειφόρου ανάπτυξης. Γίνονται παραγωγοί-βιοτέχνες, παρασκευάζοντας μόνα τους με χειροποίητη μέθοδο τα προϊόντα τους. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα σαπούνια είναι: ελαιόλαδο κυρίως με πολύ μικρή προσθήκη Καστορέλαιου ή Αμυγδαλέλαιου, γάλα κατσίκας, διάφοροι φυσικοί χυμοί, υδροξείδιο του Νατρίου, απιονισμένο νερό, φυσικά αρώματα σαπωνοποιίας και φυσικά  χρώματα  σαπωνοποιίας . Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κηραλοιφή είναι: ελαιόλαδο , μελισσοκέρι, άνθη καλέντουλας, βάμμα πρόπολης, κοπανισμένο λιβάνι, κοπανισμένη βανίλια και κοπανισμένη  μαστίχα.
SENJA-Livadeias-product.jpg?mtime=20180315101325#asset:80580:freeHeight
Τα παιδιά ανυπομονούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Απριλίου στο The Mall Athens στο Μαρούσι που διοργανώνει το ΣΕΝ/JA Greece. Η Εμπορική Έκθεση για τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.
«Από τα κέρδη που έχουμε προϋπολογίσει ότι θα προκύψουν, σαν αποτέλεσμα της επιτυχούς διαχείρισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέρος αυτών θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών του σχολείου και μέρος αυτών θα επιστραφεί στην τοπική κοινωνία μέσω κοινωνικών δράσεων προσφοράς» δηλώνει η εξαιρετική καθηγήτρια κυρία Βασιλεία Γερακοπούλου που στέκεται στο πλευρό της ομάδας σε κάθε βήμα, καθοδηγώντας και ενθαρρύνοντας τα παιδιά.  Είναι 20 χρόνια εκπαιδευτικός, Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός και διδάσκει το μάθημα της Τεχνολογίας σε όλες τις τάξεις του σχολείου.
Η μαθητική επιχείρηση «trito biolife» έχει την μοναδική ευκαιρία να έχει δίπλα της κορυφαίο εθελοντή-επιχειρηματικό σύμβουλοτο Γενικό Διευθυντή της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» κ. Γιάννη Περλεπέ. Ο κύριος Περλεπές, παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμά του και τις πολλές ευθύνες του στη διεύθυνση της έγκριτης εφημερίδας, ταξιδεύει συνεχώς στη Λιβαδειά και συμβουλεύει την ομάδα.
Στο πλευρό της ομάδας είναι ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου, ενώ κάποιοι γονείς αφιερώνουν και πολύ προσωπικό χρόνο για να βοηθήσουν τα παιδιά. Επιστημονικός σύμβουλος-συνεργάτης είναι η κ. Ντούμα Γεωργία, Χημικός με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων και με συνεχιζόμενη εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων σε θέματα, όπως «Παρασκευή φυσικών καλλυντικών», «Σαπωνοποιία», «Διαπίστευση εργαστηρίων σύμφωνα με το πρότυπο  ISO/IEC 17025.
«Ο σχεδιασμός έχει γίνει με σκοπό να διαθέσουμε τα προϊόντα μας στην τοπική αγορά, και όχι μόνο, να συνεργαστούμε πιθανώς με άλλες Εικονικές Επιχειρήσεις που θα γνωρίσουμε μέσα από το πρόγραμμα  του Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», δηλώνει η κυρία Γερακοπούλου και τονίζει: «Τα παιδιά έχουν μελετήσει πάρα πολύ το πληροφοριακό υλικό του ΣΕΝ/JA Greece  και έχουν την πεποίθηση πως η συμμετοχή τους και η εμπειρία που θα αποκομίσουν θα τους βοηθήσει στην εξέλιξή τους ως  ενεργούς πολίτες στο μέλλον. Έχουν ενθουσιαστεί παρά πολύ από την αρχή του προγράμματος , διεκπεραιώνοντας ενεργά τους επιχειρησιακούς ρόλους τους οποίους ανέλαβαν. Νοιώθουν ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιούν. Στοιχεία, όπως η διαδικασία λήψης των αποφάσεων, η λήψη λελογισμένου ρίσκου, η συνεργασία, η ένταξη σε ένα οργανωμένο και ιεραρχημένο επιχειρησιακό περιβάλλον με δομές, διαδικασίες και αρχές, διατηρούν υψηλά το ενδιαφέρον τους. Έχει βελτιωθεί η αυτοεκτίμησή τους , ακόμα και σε «ιδιαίτερους – χαρισματικούς» μαθητές. Ζητούν από μόνοι τους να οργανώσουμε δράσεις και εκτός σχολικού ωραρίου. Αυτό που τα δυσκολεύει περισσότερο ίσως είναι ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Αρχικά έχουν έναν μικρό ενδοιασμό στο αν θα τα καταφέρουν στο τέλος. Πείθονται όμως δια του αποτελέσματος», εξηγεί -με υπερηφάνεια για τους μαθητές της- η κυρία Γερακοπούλου.
Τα παιδιά έχουν αποκτήσει σημαντικές γνώσεις για την επιχειρηματικότητα  και σε  αυτό έχει συμβάλλει ουσιαστικά το εξαιρετικό, παγκόσμιο υλικό που έχει διαθέσει το  Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece στο σχολείο. Στο business plan που έχουν εκπονήσει οι μικροί επιχειρηματίες αναφέρεται ότι θα διατεθούν τα προϊόντα σε κοινό ευαισθητοποιημένο με τα θέματα του Περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης. Από την κοστολόγηση που έκαναν, υπολογίζουν πως θα υπάρχει κέρδος τουλάχιστον 50%.
«Τα παιδιά μέσα από αυτό το πρόγραμμα θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι στον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Είναι βέβαιο πως κάποια από αυτά τα παιδιά θα καταλήξουν στο στίβο του επιχειρείν», συνεχίζει η κα Γερακοπούλου και καταλήγει: «Η όρεξη και το ενδιαφέρον τους με γεμίζει κι εμένα ενέργεια και διάθεση να κάνουμε το αδύνατο δυνατό. Δημιουργεί ένα όραμα και καλύτερη οργάνωση του προγράμματος, της τάξης, του σχολικού γίγνεσθαι, του μέλλοντος των μαθητών και την δική μας ανάταση. Στην αρχή με τρόμαζε λίγο αλλά όταν πέσεις στα βαθιά κολυμπάς δυνατά. Έτσι το αντιμετωπίζω και είμαι σίγουρη πως θα τα πάμε αρκετά καλά τηρουμένων των αναλογιών. Η μαθητική επιχειρηματικότητα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεφύγουμε, εκπαιδευτικοί και μαθητές, από τα τετριμμένα. Να εφαρμόζεται η μαθητοκεντρική μέθοδος διδασκαλίας και βιωματικά τα παιδιά να μαθαίνουν τους εαυτούς τους, να γνωρίζουν τα ταλέντα τους, να γίνουν ενεργοί, σκεπτόμενοι πολίτες. Ανοίγει πολλούς ορίζοντες και ευκαιρίες και είναι μοναδική εμπειρία για όλους. Θα βοηθούσε πάρα πολύ για να επεκταθεί το πρόγραμμα, αν οργανώνονταν  κάποια σεμινάρια για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών. Ίσως θα ήταν ωφέλιμο να ενημερώνονταν  οι διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςώστε να καθοδηγούσαν κάπως τους εκπαιδευτικούς και γιατί όχι να οριζόταν και κάποιος υπεύθυνος Επιχειρηματικότητας ανά περιφέρεια. Αν έφτανε ένας μπούσουλας από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece σε κάθε σχολείο, πιστεύω πως θα παρότρυνε πολλούς συναδέλφους να δοκιμάσουν αυτήν τη μοναδική εμπειρία». 
Πηγή http://www.epixeiro.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: