Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Η «κιβωτός» της μητρικής αγκαλιάς της Λιβαδειάς ύμνησε και φέτος τη μοναδική μορφή στη ζωή κάθε ανθρώπου


Με πολλά στοιχεία από το παρελθόν αλλά και με πολλές νέες πινελιές που φρόντισε φέτος να γίνουν ιδιαίτερα αισθητές το ανανεωμένο ΔΣ, η Εστία Μητέρας Λιβαδειάς καταφέρνει κάθε χρόνο, ανήμερα του Παγκόσμιου Εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας, να ανανεώνει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας σε τέτοιο βαθμό, που κανείς νομίζει πως βρίσκεται σ` αυτή τη μεγάλη μητρική αγκαλιά, για πρώτη φορά! Φέτος, η αγάπη των μελών, των φίλων και των δημοσίων προσώπων  ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με την αίθουσα των τελετών να γεμίζει ασφυκτικά από νωρίς, θερμαίνοντας ακόμη περισσότερο την ζεστή ατμόσφαιρα που πάντα αποπνέει αυτός ο χώρος της αγάπης προς τη μητέρα, της αγάπης προς τον άνθρωπο! Η εκδήλωσή τους κύλησε σαν … δροσερό νερό, μέσω του οποίου ξεδίψασε και πάλι η ψυχή μας.











Μητέρα! Μια λέξη που αποτελεί συνώνυμο του Ιδρύματος που εμπνεύστηκε, δημιούργησε και παρέδωσε στην κοινωνία μας η αείμνηστη Φούλα Νικολάου και οι συνεργάτιδές της. Μητέρα! Μια λέξη που έχει ειπωθεί από κάθε ανθρώπινη υπόσταση. Μητέρα! Μια λέξη που στις μέρες αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, αφού αυτή η μάνα, με ευκολότερες ίσως συνθήκες, αλλά μέσα σ` ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό, απαιτητικό κοινωνικό περιβάλλον, φανερώνει το μεγαλείο της καθημερινά.
Ωστόσο, φέτος, η σκέψη αυτών των γυναικών που εμπνέονται αυτή την εκδήλωση, ήταν στη μάνα της προσφυγιάς, αυτή που ξεριζώθηκε, αλλά δεν έχασε ποτέ το κουράγιο της, την πίστη της, τη δύναμή της, που ξαναστέργιωσε το νοικοκυριό της, τη φαμίλια της, όπως τόσο γλαφυρά μας μετέφερε τα δυνατά αυτά μηνύματα στον πρόλογό της η Πρόεδρος κα Χριστίνα Αγγέλου. Μια αναφορά στα μάνα του κόσμου, στη μάνα που ξανασηκώνεται όπου κι ` αν την κατατάξει η μοίρα της, στη μάνα που ο καθένας μας αποδίδει ευγνωμοσύνη, όπως στη δική του ΜΗΤΕΡΑ.


Τι ωραία ακούστηκε η απαγγελία της Αντιπροέδρου κας Μίνας Ράπτη, καθώς μας ανέγνωσε το ποίημα της  Χρύσας Βολοβοτση , ένα αληθινό αφιέρωμα σ` αυτή τη μάνα της προσφυγιάς, που καταχειροκροτήθηκε…


Κι ` ύστερα ήταν οι ευχές στις μανούλες, όπως κάθε χρόνο, της μεταφέρουν τα Εστιάκια, αγόρια και κορίτσια από το 13ο Νηπιαγωγείο Λιβαδειάς με την καθοδήγηση της Νηπιαγωγού κας Εύας Παππά.


Κεντρική ομιλήτρια φέτος ήταν η γνωστή δημοσιογράφος – παρουσιάστρια, παιδαγωγός και οικογενειακή σύμβουλος κα Ράνια Θρασιά, η οποία ανέπτυξε με τον δικό της μοναδικό τρόπο, το θέμα «Μια αγκαλιά για χαρούμενα και ασφαλή παιδιά».  Η κα Θρασιά μίλησε απλά και ξεκάθαρα, μίλησε στις καρδιές του κοινού, που κατά γενική ομολογία την απόλαυσε, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που δεν παρέλειψαν να την συγχαρούν δια ζώσης…



Αυτή η μέρα κάθε χρόνο έχει και έναν ακόμη συμβολισμό, με την βράβευση μιας πολύτεκνης μητέρας, από το ΔΣ της Εστίας και το Σύλλογο Πολυτέκνων Λιβαδειάς. Τιμώμενη φέτος ήταν η κα Ευδοξία Κουτσονικου. 








Κι` επειδή μέσα σ` αυτό το αδιαχώρητο, ακόμη και δημόσια πρόσωπα δεν μπορούσε κανείς να διακρίνει, η Πρόεδρος κα Αγγέλου εκμεταλλεύτηκε το … κενό της προετοιμασίας του μουσικού προγράμματος που θα ακολουθούσε, κι έδωσε το λόγο κατά σειρά στον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου, π. Δοσίθεο Καστόρη, στον παριστάμενο Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη, στους Βουλευτές Βοιωτίας κκ. Νίκο Θηβαίο και Ανδρέα Κουτσούμπα, στη Δήμαρχο Λεβαδεών κα Γιώτα Πούλου καθώς και στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Αγνιάδη. Με λόγια καρδιάς, ο καθένας τους μετέφερε κάτι από την δική του παιδική ηλικία, φορτίζοντας ακόμη πιο πολύ την ατμόσφαιρα.
Ένα τέτοιο … ταξίδι, πως αλλιώς θα μπορούσε να κλείσει, παρά μέσα από ένα αντίστοιχο μουσικό πρόγραμμα, με αγαπημένα τραγούδια απ` όλη την Ελλάδα, σπουδαίων συνθετών, αφιερωμένα κι` αυτά στη μάνα.

Σαν κι` αυτό, με ερμηνευτή έναν ταλαντούχο τραγουδιστή, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, τον ταλαντούχο Ζαχαρία Καρούνη, ο οποίος ξαναήρθε στη Λιβαδειά για να τιμήσει τη Μάνα και τους φύλακες αυτής της κιβωτού που της έχει αφιερωθεί για πάνω από έξι δεκαετίες…



Ευχόμαστε στις κυρίες 
του ακούραστου ΔΣ και του χρόνου. 
Χρόνια πολλά στις μανάδες όλου του κόσμου!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: