Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Με τη διαχρονική τραγωδία του Αισχύλου… άνοιξε τις πύλες της «Εστίας Νέας Σμύρνης η θεατρική ομάδα της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας



Όταν πριν από δύο καλοκαίρια ο νέος Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας κ. Γιώργος Γελέκας έκανε λόγο για μια παραγωγή που ετοιμάζουν πάνω στην διαχρονική τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας», πολλοί μπορεί να είδαν με καχυποψία στο εγχείρημά τους. Σήμερα, μετά από ένα κύκλο παραστάσεων και με τα βραβεία που απέσπασαν στο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου της Καρδίτσας, η τοπική κοινωνία, η Βοιωτία και η Στερεά Ελλάδα μπορεί να μιλά για μια παράσταση αξιώσεων, η οποία  μπορεί άνετα να σταθεί σε οποιοδήποτε θεατρικό σανίδι, όπως έγινε και το περασμένο Σαββατόβραδο, στην  Εστία Νέας Σύρνης. Σ` ένα χώρο που διαφυλάττει τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας και η οποία  άνοιξε τις πύλες της στη θεατρική ομάδα της  Ένωσης Μικρασιατών Θήβας.  Η "ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ" ήταν και εκεί, ως χορηγός επικοινωνίας. 



Μετά το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μια ερασιτεχνική ομάδα Βοιωτών - που αγαπούν το θέατρο και τα διαχρονικά κείμενα των αρχαίων τραγικών - κάτω από τη σκηνοθετική μπαγκέτα της κας Ντίνας Αβαγιανού και σε μετάφραση του κ. Μιχάλη Γκανά, επαναφέρουν στο θεατρικό σανίδι την τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας». Μια ιστορία βασισμένη στο μύθο των γιων του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, Ετεοκλή και Πολυνείκη. Τα δύο αδέλφια συμφώνησαν αρχικά να κυβερνούν εναλλάξ τη Θήβα, ωστόσο, μετά από την άρνηση του Ετεοκλή να παραδώσει το θρόνο στον Πολυνείκη, ο τελευταίος οργάνωσε με έξι ακόμα βασιλείς (τον Άδραστο, τον Αμφιάραο, τον Καπανέα, τον Ιππομέδοντα, τον Τυδέα και τον Παρθενοπαίο) εκστρατεία εναντίον του Ετεοκλή και της πόλης της Θήβας. Η πολεμική αυτή σύγκρουση αναφέρεται με τον όρο Επτά επί Θήβαις και κατέληξε με νίκη των Θηβαίων, αλλά και τον θάνατο των δύο διεκδικητών του θρόνου.
Μια παράσταση που σάρωσε στην κυριολεξία τα βραβεία πέρυσι στο 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (http://orchomenos-press.blogspot.gr/2018/03/34.html ) και φέτος συνεχίζει με νέο κύκλο προγραμματισμένων εμφανίσεων ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με την επιθυμία του ακούραστου ΔΣ και των δεκάδων υποστηρικτών τους, ανάμεσα στους οποίους παραμένει διαχρονικά και το Επιμελητήριο Βοιωτίας. Χορηγός τους στην πρώτη μαζική τους εξόρμηση στην Αθήνα, στη θεατρική σκηνή της Εστίας Νέας Σπύρνης, εκεί όπου κάθε Μικρασιάτης βρίσκει μέσα έκφρασης από το 1930 έως και σήμερα.

Συμπαραστάτης τους, όμως, και ο Βοιωτός Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κκ. Ιερώνυμος, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους, ανάμεσα σε πολλούς ακόμη Θηβαίους και Βοιωτούς που είχαν προσκληθεί σ          ` αυτή την ξεχωριστή παράσταση, όπως ο Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών κ. Νίκος Κόλλιας, ο καθηγητής κ. Παύλος Τούτουζας, ο πρέσβης κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, ο Γραμματέας ΟΕΥ  Β` του ΥΠΕΞ κα Φανή Πανταζή, αιρετοί και εκπρόσωποι  Συλλόγων και φορέων,  οι Θηβαίες δικηγόροι κκ. Χριστίνα και Γκέλυ Σταμούλη, κ.α.









Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Εστίας Νέας Σμύρνης κ. Γιάννης Παπαδάτος και μέλη του ΔΣ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας κ. Γιώργος Γελέκας, ο τ. Πρόεδρος και Πρόεδρος του Κέντρου Θηβαϊκού Πολιτισμού κ. Αποστόλης Δαγδελένης, οι οποίοι τον ξενάγησαν και στις βασικές μουσειακές συλλογές της Εστίας, μέρος από τους πολύτιμους θησαυρούς της.



Ο κ. Δαγδελένης άνοιξε και την θεατρική βραδιά, ζητώντας από τους κκ. Ιερώνυμο και Τούτουζα ν` αποδώσουν συμβολικά στους κκ. Παπαδάτο και Αβαγιανού από ένα αγαλματίδιο με τον Κάδμο, σε ανάμνηση της εκδήλωσής  τους, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για την έναρξη της παράστασης. 








Αυτής της εξαιρετικής παραγωγής του Κέντρου Θηβαϊκου Πολιτισμού & της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας με την συμμετοχή 18 ηθοποιών του θεατρικού εργαστηρίου της και ζωντανής μουσικής επί σκηνής, (Διανομή : Ετεοκλής: Δημήτρης Γλάρος, Αγγελιοφόροι: Δημήτρης Γαστουνιώτης, Στρατής Καρράς, Νίκος Τριανταφύλλου, Χορός: Αγνή Ασημάκη, Γωγώ Καπάνταη, Έφη Κούλη, Βάσω Καρανίκα, Ελένη Μπάκα, Αφροδίτη Σάλτα, Ελένη Σουρμπαίου, Αθηνά Λιάκου, Σοφία Βολή, Νίκη Κολυμπίρη, Λεμονιά Κουτσοβασίλη, Άντζελα Μαυρίδη, Πένυ Πελώνη, Γιωργία Σουλιώτη, Όλγα Τσιμπίδα Μουσικοί: Νίκος Τουλιάτος, Χρήστος Γελέκας), οι οποίοι και καταταχειροκροτήθηκαν!


 Στο τέλος δέχθηκαν τα συγχαρητήρια όλων, ασφαλώς και του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας κκ. Ιερωνύμου. 


Χίλια μπράβοοοοοοοοοοοοοοοοο!!!
Μακάρι να σας απολαύσουν όλοι οι Βοιωτοί αυτό το καλοκαίρι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: